Guma de mestecat poate crește pofta de mâncare? Nutriționistul Tania Fântână explică de ce este bine să alegi aromele mentolate, fără zahăr și motivul pentru care guma nu trebuie mestecată mai mult de 15 minute

Sursa foto: G4Food Sursa foto: G4Food

Da, guma de mestecat ne poate crește pofta de mâncare. Dar efectul ei poate varia de la persoană la persoană și de la modul în care mestecăm.

Studiile spun că gusturile dulci și mestecatul îndelung al gumei sunt stimulii care cresc cel mai mult senzația de foame.
Alege aromele mentolate, fără zahăr și nu mesteca guma mai mult de câteva minute, 10-15 minute. Mestecatul este asociat mestecatului mâncării și astfel sucurile digestive încep să fie secretate de glandele salivare de la nivelul gurii și sucurilor gastrice din stomac.

1. Stimularea sucurilor gastrice

Mestecatul gumei trimite semnale creierului că urmează să mănânci, ceea ce declanșează producerea de sucuri gastrice în stomac. Dacă stomacul rămâne gol, aceste sucuri pot intensifica senzația de foame. Poate că nu este o idee bună ca atunci când îți este foame să mesteci îndelung gumă de mestecat.

2. Activarea reflexului digestiv

Mestecatul gumei activează mușchii implicați în masticație și reflexele digestive. Acest proces poate „păcăli” organismul să creadă că trebuie să se pregătească pentru mâncare, accentuând foamea. Nu mesteca guma minute în șir și dacă simți că ea îți activează foamea sau o reacție neplăcută la nivelul esofagului, dă-o jos imediat.

3. Influența aromei

Unele studii sugerează că guma cu arome dulci sau mentolate poate crește pofta de anumite alimente, mai ales dulciuri sau gustări bogate în calorii. Gumele pentru copii tind să aibă o aromă mai naturală și, drept urmare, ar fi de preferat celor pentru adulți. În același timp, atunci când guma nu mai are aromă, puteți să o înlăturați mult mai ușor și fără să trebuiască să trageți prea mult de voi.

4. Efectele psihologice

Mestecatul gumei poate distrage atenția de la foame pe termen scurt, dar odată ce încetezi să mesteci, senzația de foame poate reveni mai puternică. Mestecatul gumei poate ajuta la desfundarea urechilor atunci când ești într-un avion sau la altitudine înaltă pe munte. Dacă nu ești prieten cu mulțimile sau cu spațiile larg deschise și intens circulate, guma de mestecat și o sticlă de apă te pot ajuta să rămâi ancorat în tine și să simți că poți controla cât de cât o situație.

Alte efecte ale gumei de mestecat:

  • Reduce temporar pofta de mâncare: În unele cazuri, guma poate ajuta la reducerea senzației de foame, mai ales dacă este folosită între mese. Poți folosi acest truc cu gumă de mestecat seara, după cină, când nu mai vrei să mănânci și atunci când îți vine să mesteci ceva. Iei gumă de mestecat pentru câteva minute. Asta și o cană cu apă, împreună cu reamintirea obiectivului tău de remodelare corporală, te pot ajuta să treci cu bine peste un moment delicat al serii.
  • Favorizează digestia aerului: Mestecatul gumei poate duce la ingerarea de aer, ceea ce poate provoca balonare sau disconfort abdominal. Nu mesteca cu gura deschisă, nu face pauze dese de respirat pe gură și nu vorbi în timp ce mesteci gumă. Ar fi câteva sfaturi pentru a reduce volumul aerului ingerat.

Așadar, folosește guma ca o distragere a atenției doar pe termen scurt, nu ca o soluție pentru gestionarea foamei.
Alege o gumă fără zahăr pentru a evita un aport caloric inutil sau impactul negativ asupra dinților.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *