Poate fi surprinzător să spargi un ou și să vezi un gălbenuș portocaliu aprins în loc de galbenul pal la care te așteptai, sau invers. Deși cercetătorii în avicultură subliniază că un gălbenuș portocaliu nu este neapărat mai bun decât unul galben, nuanța poate indica modul în care a fost crescută găina. Publicația americană Food and Wine a consultat patru experți în avicultură pentru a explica ce se află în spatele spectrului de nuanțe ale gălbenușului de ou și ce înseamnă fiecare dintre acestea.
„Culoarea gălbenușului de ou poate varia de la aproape alb până la un roșu intens, dar extremele sunt destul de rare”, spune Richard Blatchford, doctor în științe și cercetător în avicultură, specialist asociat în Cooperative Extension: Small to Industry Scale Poultry, de la UC Davis Department of Animal Science. Ouăle din magazine au de obicei un gălbenuș galben aprins sau portocaliu pal, dar există variații în cadrul acestor culori, adaugă el.
Experții în avicultură și fermierii monitorizează culoarea gălbenușului. DSM Yolk Color Fan este un index de culoare pe o scară de 16 nivele, utilizat pe scară largă în industria avicolă. Fiecare număr corespunde unei nuanțe diferite: numărul unu este un galben pal, în timp ce numărul 16 reprezintă o nuanță de portocaliu intens. „Oamenii tind să prefere gălbenușurile cu o culoare bogată, intensă”, spune Blatchford.
Ce influențează culoarea gălbenușului de ou?
Există mulți factori care pot influența culoarea gălbenușului produs de o găină, iar majoritatea acestora țin de dietă, spune Sunoh Che, medic veterinar și profesor asistent de management avicol la Universitatea din Maryland. Iată cei mai importanți factori, conform experților:
- Compoziția hranei găinii: Cantitatea de carotenoizi galben-portocalii (pigmenți din plante), precum luteina din făina de lucernă și zeaxantina din extractul de flori de gălbenele, „afectează semnificativ culoarea gălbenușului”, spune Che.
- Cantitatea de porumb din alimentație: Porumbul poate influența cât de galben este un gălbenuș, spune Blatchford. „Găinile care produc ouă pentru magazine sunt de obicei hrănite cu o dietă pe bază de porumb”, explică el. „De aceea, cele mai multe ouă din magazine sunt de culoare galbenă, dar nu foarte aprinsă.”
- Conținutul de xantofile: Xantofila este un compus galben care influențează culoarea gălbenușului, spune Hillary Ayers, family and consumer sciences agent la University of Florida, Institute of Food and Agricultural Sciences Extension Orange County. „Xantofila se găsește în frunze și cereale, iar tipul de plante cu xantofilă pe care le mănâncă o găină poate influența culoarea gălbenușurilor”, explică ea.
- Accesul la iarbă proaspătă: „Găinile care au acces la iarbă proaspătă și pășune tind să producă ouă cu gălbenușuri cu culori mai intense”, explică Che.
Ce poate sugera nuanța mai închisă sau mai deschisă?
Culoarea gălbenușului poate sugera câteva lucruri despre găina care a ouat oul. Din nou, multe depind de ce a mâncat găina. „Dieta unei găini este foarte specializată, iar majoritatea fermelor de ouă angajează specialiști în nutriția animalelor pentru a supraveghea aceste diete”, spune Jen Houchins, director la unitatea de cercetare a The American Egg Board’s Egg Nutrition Center. „Găinile ouătoare sunt hrănite cu o dietă de înaltă calitate, echilibrată nutrițional, constând în principal din porumb sau alte cereale, făină de soia, vitamine și minerale pentru a produce ouă de calitate”, mai spune ea.
- Galben pal: Această culoare sugerează că găina a avut o dietă bogată în grâu, orz sau mălai alb.
- Galben aprins: Un gălbenuș galben aprins sau galben-portocaliu indică de obicei că găina a mâncat mult porumb și/sau făină de lucernă.
- Portocaliu: Această culoare poate fi obținută prin adăugarea de petale de gălbenele sau ardei roșu în hrana găinilor, spune Houchins. O culoare portocalie mai profundă poate reflecta și o dietă care include hrănirea în aer liber, unde găinile au acces la diferite plante și insecte, ai căror pigmenți pot influența culoarea.
Sunt gălbenușurile portocalii mai nutritive?
Culoarea gălbenușului nu indică neapărat că oul este mai nutritiv, mai sănătos. „Conținutul nutrițional al ouălor depinde mai mult de dieta, sănătatea, rasa, vârsta și mediul găinii decât de culoarea gălbenușului. Găinile crescute în aer liber produc adesea ouă cu niveluri mai ridicate de nutrienți, datorită dietei lor diverse, nu intensității culorii gălbenușului”, mai spune Sunoh Che.