Motivul pentru care România „importă” muncitori din Indonezia: „Vorbim despre o forță de muncă premium care vine cu un know-how net superior la capitolul serviciilor existente în prezent în industria HoReCa, de la noi din țara. Experiența țării lor în turism este net superioară”

Sursa foto: Inquam Photos Sursa foto: Inquam Photos

România se află într-un moment de schimbare în industria ospitalității, apelând la muncitori din Indonezia pentru a satisface cerințele tot mai ridicate ale pieței. Potrivit datelor Statistics Indonesia (BPS), și citate de Termene.ro, anul trecut peste 25.000 de turiști români au vizitat Insula Bali, una dintre cele mai populare destinații exotice din Indonezia. În același timp, angajatorii din sectorul HoReCa din România au recrutat tot mai mulți muncitori indonezieni, atrași de expertiza și standardele încă ridicate din această regiune.

„Vorbim despre o forță de muncă premium care vine cu un know-how net superior la capitolul serviciilor existente în prezent în industria HoReCa, de la noi din țara. Experiența țării lor în turism este net superioară multor altor teritorii, iar standardele de lucru, în consecință, sunt ridicate. În momentul de față, România are multe de învățat de la industriile mai dezvoltate. Ceea ce ne bucură este că semnalele pe care le avem până acum sunt unele pozitive, iar antreprenorii români apreciază deja foarte mult personalul recrutat din Indonezia”, afirmă Yosef Gavriel Peisakh, General Manager Work from Asia, notează Profit.ro.

Ce face diferența?

Printre calitățile muncitorilor indonezieni se numără:

Vezi detalii
  • Răbdarea și pregătirea profesională;
  • Atitudinea pozitivă și cunoștințele solide de limba engleză;
  • Promptitudinea și specializarea în domenii diverse.

Locurile de muncă cele mai solicitate în HoReCa includ poziții precum ospătar, cameristă hotel, recepționer, bucătar cu specific asiatic, personal spa și terapeuți în masaj. Salariile încep de la 600 de euro și pot ajunge până la 1.200 de euro, în cazul unui sous chef.

„Ambasada Indoneziei este un factor important în relația cu importul și detașarea forței de muncă, iar toate procedurile trebuie să urmeze un curs anume, care implică și verificarea sau monitorizarea întregului proces de către ambasadă. Apreciez implicarea ambasadei în procesul de autorizare și monitorizare post plasare”, a adăugat Yosef Gavriel Peisakh.

Cei mai mulți muncitori străini care lucrează în România provin din țări precum Nepal, Sri Lanka, Turcia și India

Anul trecut, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a procesat aproximativ 72.000 de solicitări de vize de angajare, dintre care 50.000 au fost aprobate. Cei mai mulți muncitori străini care lucrează în România provin din țări precum Nepal, Sri Lanka, Turcia, India, Ucraina, Republica Moldova și Bangladesh. Cu toate acestea, Indonezia se remarcă prin creșterea popularității în rândul angajatorilor români.

Pe lângă muncitorii din Indonezia, antreprenorii încep să se orienteze și către personal din Filipine, recunoscuți pentru aptitudinile lor în domeniul ospitalității.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *