ABC în bucătărie: Cum să congelezi mâncarea care rămâne de la masa de Crăciun? Soluții pentru combaterea risipei alimentare, dar și ca să îți ușurezi munca în bucătărie

congelare Sursa foto: G4Food

Ai făcut o oală cu sarmale pentru Crăciun, dar musafirii s-au săturat după primele 10 feluri de antreuri? Nu e problemă. Sarmalele se pot congela și vor fi perfecte în noaptea de Anul Nou, pe 1 ianuarie sau de Sfântul Ion.

Alimente care se pretează a fi congelate

Sarmalele le putem congela așezate în oală (dacă spațiul din congelator ne permite) sau puse în cutii/ pungi de plastic închise ermetic. În general porțiile care merg la congelator e bine să fie mai mici, pentru a le decongela repede. Dezghețăm doar cantitățile pe care le consumăm imediat. Căci, vă reamintesc, un produs decongelat nu se recongelează niciodată.

Deci, putem congela sarmalele rămase. Ce alte preparate de pe masa de revelion se mai congelează?

Vezi detalii
  1. Friptura, în primul rând, fie ea de pui, curcan sau porc. Cel mai bine este să o tăiem felii și să o porționăm în punguțe. Includeți și sosul, dacă are.
  2. Cârnații, fie ei proaspeți, afumați sau prăjiți. De asemenea, nu-i puneți la grămadă într-o pungă mare. Porțiile individuale sunt recomandate. Și desigur nu amestecați cârnații cruzi cu cei gătiți, pentru a nu contamina cu eventuale bacterii mâncarea.
  3. Șoricul. Se conservă perfect pentru o lună în frigider. Dacă doriți porții mai mici, puteți tăia feliuțe și congela în această formă.
  4. Mezelurile. Mai puțin toba, care trebuie consumată proaspătă, nu poate fi ținută mai mult de 2-3 zile pentru că se alterează repede. Restul mezelurilor de Crăciun de care v-ați săturat, dar nu vreți să le aruncați, vor fi perfecte peste o saptămână, două, scoase din congelator.
  5. Chifteluțe. Nu cred să rămână, dar totuși … în cazul în care minunea s-a produs, puneți-le fără grijă în congelator. Săptămâna viitoare faceți o mâncare cu sos din ele.
  6. Slănina. Chiar este recomandată congelarea ei, deoarece nu se consumă în cantități mari. Când avem nevoie de câteva feliuțe, tăiem din calupul congelat și preparăm o omletă, de pildă.
  7. Cozonacul, pâinea, fursecurile, turta dulce și blatul de tort. Atât timp cât nu au gelatină sau creme de unt se congelează fără nicio problemă. Decât să mâncăm toate dulciurile de teamăcă se vor strica sau usuca, mai bine le păstrăm și le servim ca desert treptat, la ocazii, în weekend.

Ce NU congelăm niciodată

  1. Maioneza, prin urmare nici salata de boeuf sau ouăle umplute.
  2. Cartofii și orezul. Nu rezultă ceva gustos la decongelare, au nevoie de puțină pregătire înainte de a-i congela. Mai bine nu.
  3. Piftia. Își va schimba textura după decongelare, e preferabil să evităm.
  4. Cremele de unt, frișca și prăjiturile cu gelatină. Nu le place frigul intens și mai ales decongelarea.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *