Grătarul profesional multifuncțional Craterflame pentru petreceri organizate în aer liber, conceput de inginerul Bene János din Miercurea Ciuc a fost desemnat recent drept cel mai bun din lume la categoria ”Outdoor / Outdoor Equipment: Barbecues & Accessories / Professional” a concursului European Product Design Award, ediția 2024. Echipa a fost formată din ing. Bene János, Bene László și Bogyor Levente.
”Grătarul profesional multifuncțional are mai multe accesorii: rotisor cu motor, pentru carne, cu opțiuni cu accesorii lemn cilindric, pentru cozonac secuiesc.
În acest mobilier de gătit este inclus un dom ceramic pentru pizza sau fripturā sau ciolan de porc și are în partea de sus o plită groasă din oțel, în centru, un grātar rotund cu picioare și un inel pentru ceaun. Opțional poate avea un smoker sau blaturi din lemn de fag.
Exteriorul nu se încălzește, este sigur pentru copii, nu necesită întreținerea” declarat pentru G4Food, Bene János, antreprenor Ferroben Metaldesign.
Pe site-ul concursului, Craterflames este prezentat drept ”un grătar de exterior multifuncțional transilvănean versatil, pentru toate anotimpurile, proiectat și construit cu atenție. Datorită structurii și designului său unic, este o piesă estetică de mobilier de grădină care poate fi folosită ca grătar, unitate de gătit sau chiar ca sursă de foc de tabără, ceea ce îl face ideal pentru întâlnirile cu prietenii și cu familia. Grătarul nu este doar practic, ci și sigur de utilizat. La proiectarea structurii, disiparea căldurii a fost o cerință cheie, alături de forma unică. Acest lucru este asigurat de designul exterior al carcasei duble și de focarul intern inoxidabil cu pereți dubli”.
Ferroben Metaldesign este o afacere de familie tânără și dinamică, specializată în proiectarea și fabricarea de mobilier elegant, personalizat pentru interior și exterior, precum și de echipamente pentru parcuri, folosind materiale din oțel și oțel inoxidabil.
Tradiția prelucrării metalelor este însă veche de cinci generații în familia Bene, mai exact din 1881. Atunci când a proiectat și produs mobilierul de grădină cu grătar multifuncțional Craterflame, designerul nu numai că a acordat prioritate funcționalității moderne, dar a imaginat și un proiect care să implice artizanatul tradițional.
“Când am proiectat grătarul unic multifuncțional de exterior sau mobilierul de grădină all season m-am gândit să includ în proiect mai multe meșteșuguri tradiționale, îmbinând artizanatul tradițional cu tehnologii moderne. Am visat să fac un produs secuiesc care să reprezinte România, nu să evidențiez naționalitatea, maghiaritatea cu asta, pentru că este de la sine înțeles că este inclusă.
Sunt mândru că suntem unici în lume în această categorie. Au fost concurenti din 58 de țări, pentru toate categoriile. Un cadou perfect de Crăciun”, ne-a asigurat ing. Bene János, inginer proiectant, fierar, administrator – Ferroben Metaldesign, din Miercurea Ciuc.
Câștigătorul va primi un certificat cu logo EPDA și afacerea sa va fi prezentată în cataloagele EPDA, un avantaj de marketing major.
Mai exact:
”Lucrările care primesc votul majoritar al juriului în categoriile lor respective vor primi titlul de „câștigător ePDA”. Câștigătorii vor primi o invitație de a participa la evenimentul câștigătorilor ePDA, lucrările lor vor fi prezentate în cartea anuală a câștigătorilor ePDA, vor primi certificatul și insigna de câștigător pentru a fi utilizate online și în presa tipărită, precum și o acoperire extinsă prin intermediul campaniei noastre online, promovare prin buletinul nostru informativ către rețeaua noastră de 100.000 de profesioniști în domeniul designului, potențiali clienți și pe rețelele de socializare. În plus, proiectul câștigător va fi prezentat în galeria online a câștigătorilor ePDA”.
Inginerul Bene János a fost prezent la evenimentul Food&Beverages Innovation Camp, organizat în perioada 13 – 15 noiembrie 2024 la Balvanyos, în județul Covasna, de Hospitality Culture Institute, chiar cu grătarul inovativ premiat la European Product Design Award.
Grătarul Craterflames a fost folosit de echipele de chefi pentru a prepara diverse meniuri pe bază de carne, un produs inovativ fiind Focaccia cu măduvă de vițel by Chef Iulian Dumitrescu.
”Țin mult să le mulțumesc și organizatorilor Taste of Transylvania, eveniment organizat în luna septembrie, la Boros, în județul Harghita, fiindcă mi-au dat și ocazia să arăt publicului grătarul meu unic, și totodată lui Chef Vajda Istvan, de la Prato din Brașov, fiindcă m-a ajutat mereu cu idei, colaborarea cu el a fost productivă”, a mai afirmat inginerul din Miercurea Ciuc.
European Product Design Award este un concurs organizat de Farmani Group, companie înființată în 1985, cu sediul în Los Angeles, Statele Unite, și cu filiale la Budapesta, Hong Kong și la Shanghai.
Pe site-ul propriu, organizatorul concursului de design se prezintă astfel:
”Farmani Group este o organizație de top care, din 1985, se ocupă de conservarea și promovarea fotografiei, designului și arhitecturii în întreaga lume.
Misiunea principală a companiei este de a descoperi și promova talentul în aceste domenii prin concursuri, premii, expoziții, dezvoltarea comunităților de artiști, oferirea de oportunități de networking și educație.
Farmani Group a publicat prima revistă de modă din Los Angeles, VUE, în 1985. După succesul VUE, fondatorul Farmani Group, Hossein Farmani, a decis să își combine pasiunea pentru fotografie și cea pentru publicare, lansând FotoFolio în 1986, promovând lucrările fotografilor contemporani din întreaga țară. FotoFolio a câștigat numeroase premii și se află în colecția permanentă a Bibliotecii Congresului.
În 1992, Farmani Group a înființat studioul de design Farmani – Yamanouchi, o agenție de marketing de top axată pe cataloage de modă și pe designul industriei electronice de consum. De atunci, Farmani Group a dezvoltat un portofoliu în creștere de proiecte și companii”.