Președintele Federației Agricultorilor și Pescarilor din Italia: „Avem nevoie de intervenții pentru a sprijini veniturile fermierilor, dar și de acțiuni structurale la nivel comunitar, pentru a combate schimbările climatice și atacurile agenților patogeni, cum ar fi bacteriile, paraziții și ciupercile”

Sursa foto: Agricultura.it Sursa foto: Agricultura.it

Creșterea prețurilor alimentelor continuă să afecteze consumatorii din Europa, cu o creștere medie de 2,3% în luna noiembrie. Potrivit lui Raffaele Drei, recent ales președinte al Fedagripesca-Confcooperative (Federația Agricultorilor și Pescarilor – n.red.), una dintre principalele cauze ale acestei situații este scăderea producției agricole. „Pentru sectorul de fructe și legume, situația este dramatică, dar și cerealele sunt afectate, iar în unele zone, și sectorul vinului se confruntă cu dificultăți”, a declarat Drei, citat de Agricultura.it.

Acesta avertizează că, fără intervenții corective, tendința de declin riscă să devină structurală, ceea ce ar putea duce la închiderea multor companii și la pierderea piețelor. „Trebuie să facem tot posibilul pentru a inversa acest trend, atât în Italia, cât și, mai ales, în Europa”, a subliniat Drei.

Obiective clare pentru viitorul agriculturii europene

În calitate de lider al unei organizații care reprezintă peste 3.000 de cooperative agroalimentare și din domeniul pescuitului, Drei își propune să plaseze din nou agricultura, pescuitul și acvacultura în centrul dezbaterilor politice și economice. „Avem nevoie de intervenții pentru a sprijini veniturile fermierilor, dar și de acțiuni structurale la nivel comunitar, pentru a combate schimbările climatice și atacurile agenților patogeni, cum ar fi bacteriile, paraziții și ciupercile”, a explicat Drei.

Vezi detalii

Politicile restrictive ale Uniunii Europene, mai ales în ceea ce privește utilizarea produselor fitosanitare, sunt criticate dur. „Bruxelles pare insensibil la problemă și continuă să impună politici care nu răspund provocărilor actuale”, a adăugat acesta. Drei solicită măsuri concrete, precum promovarea tehnologiilor moderne, cum ar fi utilizarea TEA (tehnologii de editare a genomului), care pot crea plante rezistente la boli.

Politica agricolă comună trebuie revizuită

Un alt punct esențial din agenda sa este reformarea Politicii Agricole Comune (PAC). „PAC s-a născut pentru a garanta aprovizionarea alimentară, dar astăzi trebuie să ne asigurăm că resursele nu sunt reduse și că sprijină competitivitatea și sustenabilitatea fermelor europene. Trebuie să facem față concurenței globale, unde criteriile de mediu și fitosanitare sunt adesea ignorate”, a subliniat Drei.

În ceea ce privește acordul de liber schimb dintre UE și America de Sud (Mercosur), Drei atrage atenția asupra riscurilor pentru piața europeană: „Nu suntem împotriva schimburilor comerciale, dar nivelurile de protecție prevăzute de Mercosur nu sunt suficiente pentru a proteja piețele noastre, în special cele ale cerealelor”.

„Problemele din agricultură sunt reale și cer soluții realiste”

Fedagripesca-Confcooperative reprezintă peste 410.000 de membri, cu aproape 76.000 de angajați și un venit de aproximativ 35 de miliarde de euro, adică mai mult de 20% din valoarea totală a sectorului agroalimentar italian. În fața acestor provocări, Drei își propune să deschidă un dialog amplu cu alte organizații, în special în ceea ce privește politicile UE.

„Problemele din agricultură sunt reale și cer soluții realiste”, a concluzionat Drei.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *