Când te bate gândul să te faci bucătar sau doar vrei să înveți tehnici de gătit, o școală specializată te poate ajuta să-ți formezi gustul și să intri în mod direct în domeniul bucătăriei/ Chefi din toată țara țin aici cursuri, pornind de la cele mai de bază noțiuni și ajungând până la plating și secrete din bucătăriile de restaurant 

cursuri bucatari Foto: G4Food
În cartierul armenesc din București, unde taxiul mereu greșește drumul, deși de fiecare dată îi dai corect adresa, există un mic „cuib” gastronomic despre care doar cei inițiați în domeniu știu. Sau cei în curs de inițiere, căci vorbim de o școală ce pregătește lucrători pentru HoReCa și nu numai. Vin aici și pasionați într-ale gătitului, pentru a descoperi, împreună cu bucătarii, tainele activității dintr-o bucătărie de restaurant.

“Alegerile pe care le facem în viață ne definesc și își pun amprenta pe ceea ce lăsăm în urma noastră”, ne spune Cristina van der Schaaf care a fondat școală de artă culinară, Horeca Culinary School. „Ce facem noi aici e un mod de educație, o pasiune și o formă de creativitate”.

Povestea școlii de bucătari

Povestea Horeca School începe în anul 2009 când Cristina van der Schaaf se întoarce din Olanda și își propune să înființeze o școală care să pregătească oameni pentru munca din bucătărie. 15 ani mai târziu, peste 7000 de cursanți au absolvit cursurile școlii sale.

Până să înființeze școala, Cristina a avut afaceri în HoReCa. „Aveam o pensiune în Olanda. Era lângă o întindere de mare îndiguită, unde apa era mică pe kilometri întregi și veneau mulți la kiting. Și le pregăteam micul dejun, lucruri bune, proaspete. Se mirau, că erau obișnuiți doar cu croissante și sandvișuri, totul decongelat, încălzit, semipreparate ieftine. Ma întrebau dacă noi chiar gătim”.

cursuri bucatari
Colaj foto: G4Food

Apoi a venit în România, a pus pe picioare afacerea și a avut grijă ca școala să primească recunoastere internationala printr-un certificat  ROQE ( Recognition of Quality Education) de la WORLDCHEFS ( World Association of Chefs Society). E singura scoala culinara din România prinsă în panelul educațional al scolilor partenere WORLDCHEFS. Diplomele emise aici sunt certificate pe plan intern și recunoscute în țările europene.

„Formarea profesională nu o putem încurca cu școlile vocaționale, ne spune foarte apăsat Cristina van der Schaaf. Noi ne adresăm adulților cu nivel de studii peste 10 clase. Avem cursanți de la tineri absolvenți de liceu sau de facultate până la oameni cu afaceri în domeniul HoReCa, sau pur si simplu participanti care vin pentru dezvoltare personală”.

Organizează cursuri pentru bucătari sau cofetari/patiseri. La cerere, chiar si teambuilding-uri pentru companii care-si doresc sa ofere ateliere de gătit angajaților proprii sau experiente culinare intr-un mediu relaxant.

Cei care vin sa studieze aici, găsesc spatii pentru lecțiile teoretice, două laboratoare-bucatarii-scoala pentru orele practice, echipate cu toată aparatura necesară, precum și cu bancuri de lucru individual. Se învață teorie, se dă bibliografie cursanților pentru a studia acasă, dar cel mai mult se exersează, se taie, se pregătește, se gătește.

Unii dintre cei mai la modă chefi din generațiile tinere predau aici. Și este o muncă serioasă. Se pleacă de la bazele bucătăriei – cum fierbi un ou, cum prepari un cartof, de ce rămâne un sos roșu în tigaie când prăjești carnea- și se ajunge la forme sofisticate de plating și chiar noțiuni elementare de bucătărie ultramodernă.

Am intrat pentru câteva minute în laboratorul unde chef Mehrzad Moghazehi ținea o lecție despre condimente. „Noi încercăm să le creăm gustul tinerilor bucătari și deprinderea de a folosi condimente naturale, nu chestii pe care nici nu vreau să le numesc”, ne spune Cristina în șoaptă, să nu deranjăm ora.

cursuri bucatari
Foto: G4Food

O întreb dacă are și cursuri de chelneri și clatină din cap, nu prea e cerere. Mulți afaceriști din HoReCa au impresia că merge să îi înveți la fața locului meserie. Sau preferă să aducă forță de muncă din Asia. Îi răspund că nu nu mi se pare în regulă să ai personal în restaurant care nu vorbește română și nu cunoaște obiceiurile de servire din zonă. „Asta e, lumea se adaptează. Am avut chiar după pandemie un curs la cerere, de perfecționare, am instruit tot personalul de la un hotel restaurant de 5 stele de aici din București, dar în general, nu sunt mulți interesați de cursuri de ospătar”.

Se bucură întotdeauna când află că foștii ei cursanți s-au angajat, sunt promovați în bucătării din restaurante cu ștaif din București sau provincie. Unii și-au găsit de muncă și pe afară sau au deschis un local, al lor. Am mai povesti, dar în altă sală e un examen și au nevoie de ea. Promit să revin să aflu cum e și la cursurile de cofetar.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *