Industria HoReCa continuă să se confrunte cu provocări semnificative legate de forța de muncă. Alexandru Aron, co-fondator al cafenelei Beans&Dots, dezvăluie dificultățile cu care se confruntă în procesul de recrutare și păstrare a angajaților de calitate: „Cele mai mari probleme sunt cu forța de muncă. Găsești, sunt oameni pe piață, problema este calitatea lor. În momentul în care dăm un anunț, primim între 50 și 100 de CV-uri […] dacă te alegi cu unul zdravăn la cap, poți să te consideri norocos”, conform Profit.ro.
Conform platformei de recrutări eJobs, anul 2024 a adus pe piață 52.000 de locuri de muncă noi în acest sector. În prezent, există 3.200 de poziții vacante pentru industria ospitalității. Cu toate acestea, calitatea personalului rămâne o problemă centrală, iar strategiile de recrutare s-au diversificat.
„De-a lungul timpului, am preferat să luăm oameni mișto, care ne-au plăcut, dar care habar n-aveau despre cafea și să-i învățăm cafea”
„Partea tehnică, de făcut cafea, se învață. De aceea, de foarte multe ori, de-a lungul timpului, am preferat să luăm oameni mișto, care ne-au plăcut, dar care habar n-aveau despre cafea și să-i învățăm cafea. A fost o strategie mult mai bună”, explică Alexandru Aron, pentru publicația citată.
Piața forței de muncă din HoReCa numără 232.369 de salariați, dintre care 91,93% sunt români, 0,21% sunt cetățeni ai Uniunii Europene, iar 7,86% provin din afara UE. Salariul mediu net în acest domeniu este de 4.000 de lei pe lună, conform datelor eJobs, însă așteptările angajaților sunt cu 25% mai mari, situându-se la aproximativ 5.000 de lei.
Cu 700.000 de aplicări înregistrate până acum în 2024, HoReCa se află pe locul șase în topul domeniilor care au atras cele mai multe candidaturi. Cu toate acestea, antreprenorii din domeniu, precum Aron, subliniază că principala provocare rămâne găsirea unor angajați care să înțeleagă importanța muncii în echipă, să aibă bun-simț și etică profesională.
Wow..dar sa mărească salariul? Sau sa scadă profitul?
Faptul ca primește 100 de CV-uri în urma unui anunț de angajare arată ca exista forța de muncă disponibilă în România, așadar, cei care vorbesc despre deficit spun un neadevăr.
Însă, atunci când spune “zdravăn la cap”, are o atitudine jignitoare față de potențialii angajați și, foarte probabil, așa se comportă și cu angajații.
Articolul ar fi avut relevanta daca titlul ar fi fost invers: industria Horeca nu gaseste angajati competenti din cauza ca refuza cresterea salariilor. Insa autoarea a preferat un titlu care sa blameze oamenii obisnuiti, nu pe cei care cu bani si ascendent de putere in situatia discutata.
E un semn ca trebuie sa coborati standardele probabil, totusi majoritatea sunt joburi pentru necalificati sau unde lumea ‘faina’ nu sta sa iasa la pensie pentru ca e prost platita. In strainatate s-au adaptat, iau studenti, pensionari, chiar oameni ‘nesanatosi la cap’. Urat sa insultati un procent asa mare din oamenii care cauta de munca.