Cum să prepari cafeaua perfectă/Modul „corect” de a face o cafea este felul în care ți place ție cel mai mult

Cafeaua cea mai bună este cea care îți place Foto: Dreamstime

Cafeaua este personală, iar modul „corect” de a o prepara este cel care îți place cel mai mult. Totuși, stăpânirea câtorva principii de bază te va ajuta să-ți perfecționezi tehnica. După aceea ai putea chiar să experimentezi diferite moduri de a o prăji, recomandă ncausa.

Echipamentul

Asigură-te că ustensilele tale – de la râșnițe de cafea și filtre până la aparatele de cafea – sunt curate după fiecare utilizare.

Clătește-le cu apă fierbinte și limpede (sau șterge-le bine) și usucă-le cu un prosop absorbant.

Vezi detalii

Este important să verifici că nu au rămas resturi de zaț și să te asiguri că nu există acumulări de ulei de cafea (caffeol), care pot da un gust amar și rânced ceștilor viitoare de cafea.

Dacă folosești un aparat de cafea monodoză, consultă ghidul nostru pentru a-l menține în formă optimă.

Boabele de cafea

Cafeaua de calitate începe cu boabe de calitate. Aroma și gustul cafelei nu sunt determinate doar de procesul preferat de preparare, ci și de tipul de cafea pe care îl alegi. Există diferențe semnificative între prăjiri, așa că consultă un ghid despre tipurile de prăjire.

Factorii care influențează aroma

  • Țara și regiunea de origine
  • Tipul de boabe – arabica, robusta – sau un amestec
  • Gradul de prăjire
  • Textura măcinăturii

Deși există multe opțiuni, reține că nu există „corect” sau „greșit” – de exemplu, poți alege o cafea prăjită intens pentru espresso și să o macini pentru preparare la filtru. Bucură-te experimentând diverse combinații!

Prospețimea

Cumpără cafeaua cât mai curând posibil după ce a fost prăjită. Cafeaua proaspăt prăjită este esențială pentru o ceașcă de calitate, așa că achiziționează cantități mici (ideal pentru una sau două săptămâni).

Sfaturi pentru a păstra prospețimea

Depozitează cafeaua corect pentru a-și menține aroma și prospețimea.

Nu refolosi zațul de cafea – aromele dorite au fost deja extrase, iar ceea ce rămâne este amar. În schimb, descoperă modalități de a recicla zațul de cafea.

Măcinarea

Dacă achiziționezi cafea boabe, macină-le cât mai aproape de momentul preparării pentru prospețime maximă.

Tipuri de râșnițe

Râșnița cu discuri sau cu moară: Macină cafeaua uniform, fiind preferabilă.

Râșnița cu lame: Mai puțin recomandată, deoarece unele particule de cafea vor fi măcinate mai fin decât altele.

Textura măcinăturii

Dacă gustul cafelei este amar, măcinătura poate fi prea fină (supracolaborată). Dacă gustul este fad, măcinătura poate fi prea grosieră (subcolaborată). Spune-le profesioniștilor care îți macină cafeaua metoda ta de preparare (ex. French Press, filtru conic, filtru plat) pentru o măcinătură adecvată.

Apa

Apa folosită este crucială pentru calitatea cafelei. Folosește apă filtrată sau îmbuteliată dacă apa de la robinet are un miros sau gust puternic (ex. clor). Evită apa distilată sau dedurizată. Apa rece este ideală pentru a începe procesul de preparare.

Raportul cafea-apă

Ghidul general este numit „Raportul de aur” – 1-2 linguri de cafea măcinată la 180 ml de apă. Acesta poate fi ajustat în funcție de preferințele tale.

Temperatura apei

Temperatura apei influențează gustul cafelei extrase. Apa prea fierbinte poate distruge aroma cafelei. Apa prea rece va produce o cafea fadă, subextrasă (cu excepția metodei cold brew). Temperatura optimă este de 93 ± 3°C.

Timpul de infuzare

Durata de contact dintre apă și zațul de cafea este un alt factor important.

  • Sistemele cu picurare: 5 minute
  • French Press: 2-4 minute
  • Espresso: 20-30 secunde
  • Cold brew: aproximativ 12 ore

Recomandări de servire

Cafeaua trebuie servită curând după preparare, când este proaspătă și caldă. Mulți preferă cafeaua la o temperatură de aproximativ 60°C, dar aceasta este o alegere personală. Adăugarea de lapte sau frișcă poate răci cafeaua. Cu aceste sfaturi, poți crea ceașca perfectă de cafea, adaptată gusturilor tale!

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *