Prețul cu care se vinde un kilogram de carne de porc în decembrie 2024 / Sofia, o gospodină din Prahova, a ales să cumpere un porc întreg: „Financiar, ieși mai bine decât dacă iei doar câteva kilograme din comerț”

Andreea Drăghici 3 decembrie 0 comentarii 7068 vizualizări
INS Sursa foto: Bucharest Food Expo

Carnea de porc rămâne în centrul meselor tradiționale de Crăciun în România, iar cererea ridicată din această perioadă influențează semnificativ prețurile. De la micii producători până la supermarketuri, costurile variază în funcție de produs și de calitatea acestuia.

Conform datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), prețul mediu pentru porcine în viu în săptămâna 47 (18-27 noiembrie 2024) a fost de 8,03 lei/kg. Totuși, la raft, prețurile sunt considerabil mai mari. De exemplu, în rețeaua de măcelării La Gogu Măcelaru’, prețurile încep de la 14,5-15 lei/kg pentru capul de porc și pot ajunge la 37,5-38,5 lei/kg pentru produse premium precum mușchiulețul sau ceafa.

„Creșterea prețurilor este cauzată de cererea foarte mare și de oferta foarte mică”, explică Robin Scrieciu, reprezentant La Gogu Măcelaru’. El detaliază și procesul sacrificării, menționând că pregătirea unui porc durează în jur de 30-40 de minute, însă timpul se poate dubla dacă se include pârlirea.

Vezi detalii
porcul în bucate, carne de porc, prețuri
Sursa foto: lagogu.ro

În supermarketuri, diferențele sunt, de asemenea, evidente. La Auchan, carnea tocată de porc are prețuri între 17,99 lei/kg și 30,90 lei/kg, în funcție de brand.

porcul în bucate, carne de porc, prețuri
Sursa foto: auchan.ro

Tradiția porcului în gospodărie

Sofia, o gospodină din Prahova, a spus pentru G4Food că a ales să cumpere un porc întreg pentru masa de Crăciun. Ea a plătit 2.100 de lei pentru un porc achiziționat în septembrie 2024, cu o greutate inițială de aproximativ 120 de kilograme. De atunci, acesta a crescut considerabil, fiind hrănit cu porumb, grâu, ovăz și resturi alimentare.

„Prețurile au crescut, dar comparativ cu anul trecut, creșterea nu a fost exagerată. Cred că e mai bine să cumperi un porc întreg, ai tot ce-ți trebuie, decât să iei doar câteva kilograme din comerț, unde costurile sunt mai mari”, afirmă Sofia.

Ea subliniază și dificultățile celor cu venituri mici: „O bătrână cu o pensie mică nu poate să ia decât două kilograme de carne, să aibă de Crăciun. Este mai bine să cumperi un porc cu două luni înainte, pentru un preț mai bun”.

Tradiția sacrificării porcului în gospodării rămâne un obicei de suflet pentru Sofia: „E frumos să tai porcul de Crăciun în curtea ta, dacă se poate. Dacă nu, cumperi carne din comerț”.

porcul în bucate, carne de porc, prețuri
Sursa foto: G4Food

Sursa foto: lagogu.ro/ auchan.ro (Colaj G4Food) / G4Food

Citește și: g4food.ro/cat-costa-un-kilogram-de-sorici-in-2024-preturile-incep-de-la-3999-lei-dar-pot-ajunge-si-la-120-de-lei-lei-kg-pretul-ridicat-este-cauzat-de-cererea-foarte-mare-si-de-oferta-foarte-mica/

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *