Numărul tinerilor bolnavi de diabet crește de la an la an/ Alimentația proastă și lipsa mișcării sunt principalele cauze, atrag atenția medicii

zahar foto: pexels.com/@Suzy Hazelwood

Aproape 20.000 de persoane sunt înregistrate în județul Buzău ca beneficiare ale tratamentului pentru diabet zaharat, iar conducerea Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS) atrăge atenţia cu privire la creşterea numărului de cazuri în rândul tinerilor, transmite Agerpres.

Potrivit CAS, în ultimii doi ani numărul pacienţilor înregistraţi cărora li s-a asigurat tratament a crescut de la 17.400 la 19.600.

„Numărul de bolnavi pentru care a fost asigurat tratamentul specific în primele 9 luni ale anului 2024 este de 19.689, mai mare faţă de cel al anului 2023 = 18.921 şi faţă de cel al anului 2022 = 17.406. Costul mediu/bolnav tratat în primele 9 luni ale anului 2024 este de 1.557,27 lei, mai mic faţă de cel al anului 2023 = 1.984,40 lei şi faţă de cel al anului 2022 = 1.874,81 lei…În primele 9 luni ale anului 2024, CAS Buzău a asigurat fondurile necesare pentru pompe de insulină, pompe de insulină cu senzori de automonitorizare continuă a glicemiei, sisteme de senzori pentru automonitorizarea continuă a glicemiei precum şi pentru materialele consumabile ale acestora pentru un număr de 177 bolnavi diabetici, mai mare faţă de anul 2023 = 147 bolnavi şi anul 2022 = 40 bolnavi”, informează CAS Buzău.

Specialiştii atrag atenţia că alimentaţia neadecvată şi lipsa activităţilor fizice determină creşterea ratei îmbolnăvirilor în rândul tinerilor.

„Numărul bolnavilor de diabet zaharat creşte foarte mult de la an la an şi creşte foarte mult în rândul tinerilor. (…) Tinerii noştri devin bolnavi de diabet, de hipertensiune arterială. De ce? Din lipsa mişcării şi alimentaţia foarte proastă. (…) Diabetul este o boală care macină fără să ştii”, a transmis directorul CAS Buză, Simona Anghel, în cadrul unei şedinţe a Colegiului Prefectural.

Programul naţional de diabet zaharat este cel mai mare program naţional curativ derulat de CNAS ca număr de pacienţi şi ca nivel de finanţare. În cadrul acestui program naţional de sănătate curativ, pacienţilor li se asigură gratuit pe lângă medicamentele specifice, testele de automonitorizare necesare şi dispozitive medicale de tipul pompe de insulină, sisteme de monitorizare continuă a glicemiei precum şi consumabilele acestora.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *