Durerile în gât sunt foarte frecvente, mai ales acum, iarna. De obicei, acestea se ameliorează de la sine, în decurs de o săptămână. Totuși, o durere în gât poate fi foarte inconfortabilă. Unele persoane se confruntă și cu dificultăți în vorbire sau înghițirea alimentelor, din cauza durerii în gât.
Durerile de gât, calmate dacă sugeți cuburi de gheață
Conform Serviciului Național de Sănătate din Marea Britanie (NHS), cei care suferă de dureri în gât ar trebui să se mențină bine hidratați, evitând, totuși, băuturile fierbinți.
În schimb, NHS recomandă, potrivit timesofindia.indiatimes.com, să sugeți cuburi de gheață sau bomboane tari, pentru a calma inflamația. De asemenea, ei recomandă și înghețata pe băț.
Cum funcționează terapia prin… frig
Suptul cuburilor de gheață sau mâncatul înghețatei pot fi reconfortante și hidratante. Potrivit experților în sănătate, înghețatele pot fi un tratament bun pentru durerile de gât, deoarece au un efect local de răcire asupra țesuturilor inflamate.
Înghețatele scad temperatura terminațiilor nervoase din gât, reducând, astfel, semnalele de durere.
De altfel, chiar și după extirparea chirurgicală a amigdalelor, medicii sugerează pacienților să mănânce înghețată. Fiind rece, aceasta intră în contact cu amigdalele inflamate și diminuează umflarea, reducând, implicit, disconfortul și durerea. Iată alte câteva metode casnice eficiente în a combate durerea de gât.
Gargara cu apă sărată reduce inflamația din gât și, implicit, durerea
Gargara cu apă sărată călduță poate ajuta, de asemenea, la reducerea inflamației. Totuși, nu este recomandată copiilor. Pentru a-ți prepara propria soluție pentru gargară, dizolvă jumătate de linguriță de sare într-un pahar cu apă fiartă, călduță sau parțial răcită. Fă gargară cu soluția, după care o scuipi, nu o înghiți. Repetă, în funcție de necesitate.
Laptele cu turmeric poate lupta cu infecțiile
Turmericul este un antioxidant puternic și are capacitatea de a lupta împotriva multor infecții grave. Pentru o durere în gât, poți bea lapte cu turmeric înainte de culcare. Este cunoscut și sub denumirea de elixirul auriu. Dacă ai tendința de a te balona atunci când consumi lapte seara, îl poți bea în cantități mai mici sau la altă oră a zilei. Asigură-te că adaugi și un praf de turmeric, într-o cană de lapte. Adăugarea unui praf mic de piper negru poate intensifica beneficiile pentru sănătate ale turmericului.
Inhalațiile te pot scăpa de mucus
Inhalarea vaporilor de apă ajută la deschiderea căilor nazale. Aerul cald și umed ajută la desfacerea mucusului vâscos, blocat în căile nazale, gât și plămâni.
Kadha, decoctul care calmează gâtul iritat
Kadha (decoct) este o băutură ayurvedică liniștitoare și caldă, care stimulează imunitatea și care este foarte populară în India. Ea ajută la calmarea gâtului iritat și la reducerea tusei. Pentru a prepara kadha, zdrobește 4 cuișoare, 2 boabe de piper negru, un bețișor de scorțișoară de 2,5 cm, un bețișor de lemn-dulce (mulethi) de 2,5 cm, o bucată de ghimbir de 2,5 cm și 5-6 frunze de tulsi (busuioc sacru) într-o cratiță. Adaugă 2 căni de apă și fierbe până când decoctul se reduce la jumătate. Strecoară și lasă să se răcească puțin, suficient cât să poți bea. Adaugă o linguriță de miere înainte de a bea.
Ceaiul de ghimbir, eficient în tratarea durerilor de gât
Ceaiul fierbinte de ghimbir este un remediu popular eficient pentru tratarea durerilor în gât. Acesta calmează gâtul inflamat. Poți fierbe ghimbirul în apă și să-l bei înghițitură cu înghițitură. De asemenea, poți fierbe ghimbirul cu apă înainte de a adăuga frunze de ceai și lapte.
Sucul de ghimbir cu miere are efect antimicrobian
Conform cercetărilor, ghimbirul ar putea avea un efect antimicrobian mai puternic atunci când este combinat cu mierea, care are și ea proprietăți antimicrobiene. Mai întâi, rade ghimbirul și apoi apasă-l cu o lingură pentru a stoarce tot sucul din el. Adaugă o linguriță de miere în acest suc, amestecă și bea pe nerăsuflate. Consumul acestui amestec poate ajuta la ameliorarea durerilor de gât.
Odihna îți întărește imunitatea
Odihna adecvată este esențială pentru o recuperare corectă. Somnul ajută la întărirea sistemului imunitar. Lipsa somnului poate compromite nivelurile de celule albe din sânge, care sunt necesare pentru a lupta împotriva infecției ce cauzează durerea în gât.
Deși remediile casnice pot oferi un oarecare confort, este esențial să consulți medicul dacă apar simptome noi, mai ales dacă acestea durează mai mult de o săptămână.