Crina și soțul său sunt cunoscuți de toți românii din Barcelona. Ea este șefă la „Transilvania”, cel mai apreciat restaurant românesc de aici. El are un magazin cu produse alimentare „de acasă”. Ambele sunt în centrul Orașului Condal, pe strada Provença, căreia localnicii îi spun „strada românilor”. Mai multe magazine sau firme de transport „de-ale noastre” și-au găst loc aici pe stradă.
Primul magazin românesc din Catalonia. Restaurantul a urmat cumva firesc
Crina și Doru Roșu au adus gastronomia românească în Catalonia, în 2005, când au înființat primul lor magazin. Nu mai fusese niciunul până atunci. Apoi Crina a deschis restaurantul.
A fost greu câțiva ani, românii nu știau, spaniolii sunt conservatori și nu prea încearcă lucruri noi. Mergeau mai mult evenimentele pentru conaționali, mai o nuntă, mai un botez.
Mâncarea românească e pe gustul spaniolilor. „Le plac papanașii”
„Noi gătim mâncare românească, în special din zona Ardealului. Organizăm și evenimente și pentru români și pentru spanioli, localnici,” ne spune Crina.
„Le place spaniolilor mâncarea românească?”. „Să știi că da. A fost greu până au descoperit-o. După ce-am deschis în 2005 magazine românești, primele de aici, am hotărât în 2012 să facem și un restaurant. A fost o luptă grea, de câțiva ani buni, spaniolii nu ne știau nici tradițiile, nici mâncarea. Încet-încet, au început să vină să ne descopere gastronomia, să guste. Astăzi suntem un punct de reper în Barcelona”.
„Ce le place spaniolilor din bucătăria românească? Ce comandă când vin aici?”. „ Ciorbele, ciorbă de burtă, ciorbă de văcuță. Mici, sarmale, tochitură, au început să probeze una după alta. Mămăliga cu brânză le place, sunt curioși să încerce toate preparatele noastre, papanașii sunt foarte îndrăgiți.”
„Vin singuri sau aduși de prieteni români?”. „ Vin și ei, vin și împreună cu prieteni români. În ultimii ani, din ce în ce mai mult, vin spanioli special ca să testeze mâncarea românească. Unii au fost în România și spun că tare mult le-a plăcut mâncarea de la noi ”.
Pe Crina am găsit-o în bucătărie, bucătarul avea zi liberă. Gătea ea, pregătea o ciorbă de văcuță. Mă îmbie cu o porție cu leuștean, borș, smântână și ardei iute. Sunt pe fugă și nu pot sta, din păcate. Dar promit să revin de Crăciun să văd ce bunătăți va prepara pentru masa românilor și spaniolilor care îi trec pragul.
Este un tric asta cu mai mult mancare ardeleneasca, cu numele restaurantului ”Transilvania”. Pana nu m-am mutat in Bucuresti, nu stiam ce este ”ciorba” si nici micii, nu de la mama de acasa. Dar sunt toate romanesti, asa ca succes!