Departamentul de Sănătate Publică din California a anunțat oficial că a detectat virusul gripei aviare, în laptele crud integral de la Raw Farm, lapte care are o dată de valabilitate până în 27 noiembrie 2024.
Până în momentul de față, numărul total de cazuri de gripă aviară H5, în rândul cetățenilor americani, se ridică la 55 de cazuri, conform CDC (Centers for Disease Control and Prevention).
Raw Farm a emis o retragere voluntară, iar comercianții cu amănuntul au fost notificați să retragă produsul din rafturile frigiderelor, a adăugat departamentul. Consumatorii care ar putea avea produsul în casele lor sunt sfătuiți să nu îl bea.
Raw Farm este o fermă din California, cunoscută pentru producția de lactate nepasteurizate, precum lapte crud, unt și brânză. Ferma pune accent pe sustenabilitate, metode tradiționale de agricultură și beneficiile potențiale ale produselor lactate nepasteurizate. Pe lângă producție, Raw Farm organizează evenimente speciale, precum „Camping cu vacile”, unde vizitatorii pot campa pe terenul fermei, pot participa la activități agricole și savura produse proaspete.
Desi ferma are un mare succes și este susținută de mulți influenceri actori și oameni politici, trebuie precizat că Raw Farm s-a confruntat cu provocări majore, legate de siguranța alimentară.
În acest an, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) a asociat un focar de E. coli, la ferma Raw Farm, care a afectat mai multe state, cu brânza cheddar produsă de această fermă. Deși probele testate nu au arătat că au fost contaminate, incidentul a condus la spitalizări și la o rechemare voluntară a unor loturi de produse.
Pe acest fond, preocupările legate de virusul aviar H5N1 cresc în acest an, după ce oamenii de știință au început să îl detecteze la mamifere precum vacile de lapte, pisicile de interior și de exterior, șoarecii și un porc de curte.
Cât de riscant este consumul de lapte crud?
„Experții în sănătate publică i-au avertizat pe consumatori, cu mult timp în urmă,de riscul consumului laptelui crud, sau produse de lapte crud.
„Băutul sau inhalarea accidentală a laptelui crud, care conține virusul gripei aviare, poate duce la îmbolnăvire. În plus, atingerea ochilor, nasului, sau gurii cu mâinile nespălate, după atingerea laptelui crud cu virusul gripei aviare poate duce, de asemenea, la infectare”, a adăugat acesta.
Spre deosebire de laptele pasteurizat – care este supus unui proces de încălzire care ucide bacteriile și virușii precum H5N1 – laptele crud este asociat cu o serie de riscuri grave pentru sănătate, inclusiv expunerea la salmonella, E. coli, brucella, campylobacter și listeria.
Pasteurizarea, denumită după chimistul Louis Pasteur, din secolul al XIX-lea, a fost utilizată în mod curent în producția de lapte în Statele Unite, începând cu anii 1920. Până în anii 1950, aceasta a devenit o practică răspândită care „a condus la reduceri dramatice ale numărului de persoane care se îmbolnăvesc”, a declarat CDC.
Deși se știe foarte bine că această practică omoară virusul H5N1 din lapte, mai mulți influenceri online proeminenți promovează laptele crud, în fața a milioane de telespectatori, pretinzând adesea beneficii pentru sănătate nedovedite, sau, în mare parte, nedovedite, potrivit forbes.com.
Unele state au luat măsuri pentru a legaliza vânzarea laptelui crud pe rafturile magazinelor. Robert F. Kennedy Jr. – care a fost recent numit de președintele ales Donald Trump la conducerea Departamentului de Sănătate și Servicii Umane – a declarat că dorește să stimuleze accesul la acest produs, spunând că el bea numai lapte crud.
Ba mai mult! Într-o postare pe X luna trecută, Kennedy a amenințat că va concedia angajații FDA, pe care i-a acuzat că duc un “război împotriva sănătății publice”. Printre nemulțumirile sale, s-a numărat presupusa “suprimare agresivă” a unor lucruri precum laptele crud. Cu toate acestea, Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) notează că laptele pasteurizat “oferă aceleași beneficii nutriționale fără riscurile consumului de lapte crud”. În ghidul său pentru prevenirea unei infecții cu gripă aviară, CDC menționează laptele crud ca sursă potențială, spunând oamenilor să nu “atingă sau să consume lapte crud sau produse din lapte crud, în special de la animale cu infecție confirmată sau suspectată cu virusul gripei aviare A”.
Actrița Gwyneth Paltrow, care a fost criticată pentru promovarea unor afirmații nesusținute privind sănătatea prin intermediul brandului său de wellness Goop, a declarat într-un interviu podcast că ea consumă zilnic, smântână nepasteurizată, în cafea, promovând aceeași marcă de lapte crud, al cărei produs este retras din magazinele din California în această săptămână, potrivit washingtonpost.com
De cealaltă parte, John Lucey, profesor de știința alimentelor și director al Centrului de Cercetare a Lactatelor de la Universitatea din Wisconsin, Madison, a afirmat că a consuma lapte nepasteurizat este „o idee foarte proastă. Este aproape ca și cum un medic nu ar trebui să se spele pe mâini, înainte de a intra în sala de operație”, a spus specialistul.
Băutul, nu ”berea”.