Ce se întâmplă dacă mănânci cartofi în fiecare zi? Răspunsul nutriționiștilor / Sfat: Evită prăjirea și alege metode mai sănătoase de gătire, cum ar fi coacerea

cartofi Sursa foto: Pexels

Cartofii, unul dintre cele mai populare alimente din lume, sunt extrem de versatili: pot fi consumați copți, piure, prăjiți sau în diverse alte forme. Dar cât de sănătos este să îi mănânci zilnic? Nutriționiștii au analizat beneficiile și dezavantajele acestui obicei alimentar.

Cartofii: o sursă de nutrienți valoroși

Erin Palinski-Wade, dietetician din New Jersey și autoare a cărții Belly Fat for Dummies, explică faptul că „cartofii sunt absolut sănătoși, deoarece conțin nutrienți benefici, inclusiv fibre, potasiu și fier”. Cu toate acestea, modul în care sunt pregătiți poate influența drastic valoarea lor nutrițională. De exemplu, cartofii prăjiți sunt mult mai puțin sănătoși decât un cartof copt simplu, notează publicația Parade.

Toby Amidor, expert nutriționist, completează lista nutrienților cu vitamina C și B6. De asemenea, carbohidrații din cartofi sunt un avantaj, nu un dezavantaj. „Carbohidrații sunt principala sursă de energie pentru creier și corp, mai ales în timpul exercițiilor de intensitate mare”, a explicat Yasi Ansari, dietetician certificat.

Pentru a te bucura de beneficiile cartofilor, specialiștii recomandă să îi gătești prin coacere, fierbere sau folosind friteuza cu aer cald. „Prăjirea adaugă multă grăsime inutilă”, spune Amidor.

Afectează consumul zilnic de cartofi sănătatea?

Dacă mănânci cartofi zilnic, aceștia pot avea efecte pozitive asupra sănătății inimii. „Fibrele și potasiul din cartofi sunt bune pentru sănătatea cardiovasculară”, spune Palinski-Wade. Amidor adaugă: „O funcție majoră a potasiului este reglarea funcției musculare, iar inima este un mușchi important care are nevoie de potasiu”.

Totuși, nu te aștepta la efecte majore asupra sănătății creierului. Deși cartofii conțin colină, esențială pentru funcția cerebrală, aceștia oferă doar 10% din valoarea zilnică recomandată pentru acest nutrient.

În ceea ce privește indicele glicemic ridicat al cartofilor, Palinski-Wade explică faptul că impactul asupra glicemiei poate fi minimizat. „Poți reduce fluctuațiile glicemice asociate consumului de cartofi dacă îi combini cu o grăsime nesaturată, precum avocado sau ulei de măsline”, afirmă ea.

Cartofii și pierderea în greutate

Consumul zilnic de cartofi nu trebuie să ducă la creștere în greutate. „Adăugarea unui aliment cu volum mare, dar calorii scăzute, cum sunt cartofii, poate crește senzația de sațietate, ceea ce poate ajuta la controlul porțiilor și reglarea apetitului”, spune Palinski-Wade. Totuși, un cartof mediu are aproximativ 168 de calorii, iar consumul acestuia fără ajustarea altor părți ale dietei poate duce la acumularea unui kilogram în două luni.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *