Când ne gândim la un fresh de fructe, cu toții avem în minte cea mai sănătoasă variantă de suc. Însă specialiștii în nutriție spun să ne gândim de două ori înainte. Ei arată că odată eliminată pulpa din fructe se elimină o parte din nutrieți și, mai ales, fibra, notează BBC. În aceste condiții, ceea ce rămâne nu e tocmai cea mai bună variantă pentru nutriție. Desigur, ne referim la sucul 100% pur extras din pulpa fructelor întregi, disponibil imediat pentru consum.
Care este problema cu sucul de fructe
-
Se pot pierde o parte din nutrienți
Prin stoarcerea sucului din fructe se poate reduce o parte din valoarea nutritivă a fructelor. Acest lucru se datorează faptului că nutrienții sunt expuși la lumină și aer, ambele putând duce la pierderea unor substanțe nutritive sensibile, vitamina C fiind una dintre ele.
-
Sunt mai bogate în „zahăr liber”
Stoarcerea fructelor eliberează zaharurile naturale din fructe, motiv pentru care sucul de fructe este clasificat ca o sursă de „zahăr liber” – tipul de zahăr pe care ni se recomandă să-l reducem în alimentație.
-
Sunt mai bogate în fructoză
Fructul este o sursă naturală de fructoză, o formă de zahăr pe care organismul o prelucrează în ficat. Unii experți susțin că consumul de fructoză în formă lichidă și în cantități mari poate împiedica ficatul să-și facă treaba corect. Acest lucru ar putea duce la o serie de probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul de tip 2 și creșterea producției de grăsimi, inclusiv în ficat însuși. De asemenea, se crede că consumul prea multă fructoză ne afectează apetitul, motiv pentru care mulți oameni o leagă de supraalimentarea și creșterea în greutate.
-
Se pierd fibrele
Când stoarcem sucul, eliminăm cea mai mare parte din fibrele insolubile care se găsesc în mod natural în fructele întregi. Aceasta concentrează zaharurile (inclusiv fructoza), caloriile și micronutrienții, făcându-le mai ușor și mai rapid de absorbit, ceea ce, la rândul său, crește nivelul de zahăr din sânge și crește aportul caloric.
-
Deteriorează dinții
Zaharurile și acizii naturali din sucul de fructe pot deteriora dinții, asta pentru că înmoaie și erodează smalțul protector, ceea ce poate duce la carii dentare.
Cât suc putem bea în siguranță
Orientările dietetice din Regatul Unit recomandă să limitați consumul de suc de fructe și/sau smoothie-uri la un pahar de 150 ml pe zi. Asta pentru că sucul nu conține fibrele care se găsesc în fructele și legumele întregi.
Cum să faci sucuri sănătos acasă
Dacă aveți un storcător, atunci este întotdeauna cel mai bine să vă faceți singur sucul. Aceasta înseamnă că vă puteți bucura de un fresh de fructe imediat ce este făcut, când este cel mai bun din punct de vedere nutrițional.
Iată sfaturile practice:
1. Faceți un smoothie (zdrobiți fructele întregi) mai degrabă decât suc. Acesta păstrează pulpa și coaja fructelor și va crește cantitatea de fibre, vitamine, minerale și compuși vegetali buni pe care o să-i consumați.
2. Includeți legume în amestec și încercați să folosiți și fructe cu conținut scăzut de zahăr, cum ar fi avocado.
3. Adăugați sucul de la o jumătate de lămâie sau un strop de oțet de mere. Acest lucru face ca sucul să pară mai dulce, fără a adăuga mai multe fructe sau zahăr. De asemenea, protejează culoarea sucului, ceea ce este important dacă nu îl beți imediat.
4. Faceți mai mult – prin adăugarea de ingrediente care furnizează proteine și grăsimi, cum ar fi migdalele măcinate, puteți încetini absorbția zaharurilor naturale din fructe și puteți face sucul mai consistent.