Ceva dulce/Salam de biscuiți, desertul care ne-a îndulcit copilăria/Rețeta este pe cât de simplă, pe atât de savuroasă

Salam de biscuiți, desertul copilăriei Foto: Diana's kitchen

Când ne gândim la salam de biscuiți, avem în minte desertul pe care bunicile sau mamele noastre îl încropeau cel mai rapid, atunci când cei mici aveau poftă de ceva dulce. Doar niște biscuiți, puțină margarină (care se folosea mai frecvent pe vremuri) puțină cacao, 2-3 linguri de zahăr și niște nuci, și era gata desertul, iar cei mici erau domoliți pentru o vreme. Rețeta originală însă avea ingrediente mai alese.

Ingrediente:

  • 500 g biscuiți
  • 200 g unt la temperatura camerei
  • 150 g nucă prăjită tăiată grosier
  • 100 g stafide (opțional)
  • 60 g cacao
  • 200 ml lapte
  • 10 ml esență de rom
  • 100 g de zahăr

Există o mulțime de variante ale rețetei de salam de biscuiți. La cele de mai sus puteți adăuga, la alegere: 100 g de jeleu, o lingură de scorțișoară sau coaja de la o lămâie sau încă 100-150 de grame de alune/migdale/arahide etc., 10 ml esență de vanilie, după gustul propriu.

Cum procedăm:

Prima dată punem stafidele la înmuiat în apă călduță cu esența de rom, pentru circa 10 minute.

Între timp, rupem biscuiții în bucăți mai mari și îi așezăm într-un vas mare, încăpător. Apoi fierbem laptele cu zahărul, până se dizolvă. Adăugăm apoi untul pentru a se topi și apoi cacaua și stafidele pe care le-am scurs bine. Amestecăm totul până se omogenizează și are o consistență uniformă. Tot aici se adaugă coaja de lămâie, dacă am ales să o folosim sau esența de vanilie.

Apoi în acest sos adăugăm biscuiții zdrobiți, nuca tocată și jeleul, alunele sau migdalele, dacă am ales să le folosim.

Așezăm compoziția pe o folie alimentară și o rulăm în formă de baton, apoi strângem folia și încercăm să îi dăm o formă cât mai uniformă. Sigilăm răsucind capetele de folie și lăsăm la frigider pentru câteva ore sau peste noapte.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. In penultimul paragraf spuneti “Apoi în acest sos adăugăm jeleul”. E cumva o eroare si de fapt voiati sa spuneti biscuiti? Sau lipseste jeleul de la lista de ingrediente.

    Multumesc. O zi buna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *