Comisiile pentru mediu şi agricultură din Parlamentul European se reunesc luni, 11 noiembrie, pentru a examina răspunsurile scrise ale lui Oliver Varhelyi, candidatul propus pentru portofoliul de sănătate publică şi bunăstare a animalelor, după ce audierea de joi nu s-a finalizat cu o concluzie definitivă.
Parlamentul European a organizat, săptămâna trecută, audierile unui număr de 20 comisari europeni desemnaţi. Majoritatea comisarilor audiaţi nu au întâmpinat dificultăţi notabile în timpul audierilor de confirmare. A fost o singură excepție: comisarului european din partea Ungariei, Oliver Varhelyi, apropiat al lui Viktor Orban.
Procedura prevede ca, în cazurile în care nu se întrunește o majoritate de două treimi în favoarea sau împotriva candidatului, coordonatorii comisiilor pot solicita clarificări suplimentare prin întrebări scrise. De asemenea, se poate opta pentru o nouă audiere, dacă Conferinţa Preşedinţilor acordă aprobarea. Aceasta ar putea dura maximum o oră şi jumătate. Varhelyi – comisarul european desemnat de Ungaria – a primit întrebările și a avut 24 de ore pentru a răspunde, urmând ca luni, 11 noiembrie, comisiile să analizeze răspunsurile sale.
Critici cu privire la activitătatea lui Varhelyi
Candidatura lui Varhelyi a fost contestată de mai mulţi eurodeputaţi, printre care Vlad Voiculescu din grupul Renew Europe, care a exprimat îngrijorări legate de decizia Ungariei, țara de origine a lui Varhelyi, de a autoriza vaccinurile Sputnik şi cele din China în timpul pandemiei de COVID-19, fără avizul Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).
„Cum putem avea încredere în dumneavoastră pentru acest portofoliu, în condițiile în care ţara dumneavoastră a fost singura care a autorizat vaccinuri non-europene, ocolind solidaritatea europeană?”, a întrebat Voiculescu.
Varhelyi a explicat că, în calitate de comisar, se va baza pe expertiza EMA, subliniind importanța acestei agenții în garantarea siguranței și eficacității vaccinurilor. El a adăugat că experiența din pandemia COVID-19 a demonstrat necesitatea unei colaborări strânse între statele membre și că Europa este acum mai bine pregătită pentru eventualele crize sanitare viitoare.