Idei de alimente fermentate pline de probiotice naturale. Morcovi murați cu ghimbir sau hrean / Pot fi serviți pe post de salată, ca garnitură sau chiar ca gustare între mesele principale

morcovi fermentati cu ghimbir morcovi murati probiotice fermentatie lactica foto: freepik.com

Morcovii se adaugă de regulă întregi sau bucăți mari peste gogonelele crude – pe care în toamnă le punem în bidon la murat. Dar îi putem folosi și sub alte forme și în alte combinații. Și mai ales în orice anotimp, pentru a avea oricând disponibil un aliment bogat în probiotice naturale.

Morcovii murați prin metoda fermentației lactice sunt un preparat de-a dreptul delicios: gustul lor dulce este contrabalansat de notele acide care rezultă din procesul de fermentație. Merge și doar cu sare, dar dacă îi adăugăm și o notă picantă folosind puțin ghimbir vom avea trei gusturi diferite într-un singur preparat. Deci, și mai interesant.

Iată mai jos cât este de ușor de preparat rețeta de morcovi fermentați cu ghimbir sau cu hrean. Merg ambele la fel de bine: ghimbirul conferă o notă mai picantă, dar ambele au și rol de conservare și de limitare a fermentației necontrolate, alături de sare.

Sunt de departe preferabili morcovii în stare naturală care nu au apucat să fie tratați sau să fie ambalați în atmosferă controlată. Un tratament chimic poate compromite într-o anumită măsură procesul natural de fermentație. Dacă nu avem acces la morcovi culeși direct din pământ, iată alternativa: aceea de a-i curăța de coajă după ce i-am spălat bine ținându-i în apă măcar jumătate de oră.

Ingrediente pentru 1 kg de morcovi fermentați cu ghimbir

1 kg de morcovi pe cât posibil netratați

30 de g sare

o bucățică de ghimbir de circa 5 cm

alternativ, o bucată de hrean de circa 10 cm

Procedeu

Morcovii spălați și scurși bine de apă/ preferabil curățați de coajă dacă folosim din cei din comerț se rad pe răzătoarea cu găuri mari sau se mărunțesc cu ajutorul unui robot. Ținând cont că nu trebuie mărunțiți foarte fin.

Se transferă într-un bol mare și adăugăm peste ei ghimbirul/hreanul ras foarte fin.

Mai departe, avem nevoie de circa 50 ml apă sau lichid de la alte murături sau un amestec din ambele. Dacă avem varză sau murături, putem folosi puțin lichid de la ele și astfel procesul de fermentație va fi mai rapid. Dacă doar completăm apa cu puțin lichid de la varză sau murături, reducem 3-4-5 g din cele 30 de g. Dacă preferăm să folosim doar lichid cu fermenți (și sare) în el în loc de apă, atunci reducem cantitate de sare la jumătate (15g).

Cu următoarea mențiune: dacă folosim în totalitate lichid de la alte murături, el ar putea modifica prea mult gustul dulceag al morcovilor. Soluția optimală este să folosim doar o mică parte de lichid de la murături, gogonele sau varză.

Opțional, se pot adăuga și câteva boabe de piper. Sau se pot prepara urmând aceeași rețetă și morcovi amestecați cu varză.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *