Cum să faci o ceașcă de cafea sănătoasă, potrivit dieteticienilor/Cafeaua preparată la rece sau cea preparată fierbinte, filtrată sau nefiltrată, toate contează pentru o cafea bună

Cât de săntoasă poate fi o ceașcă de cafea Foto: Dreamstime

Cafeaua de dimineață este pentru multe persoane un moment foarte important din zi, care se desfășoară după un adevărat ritual. Cofeina ajută la combaterea oboselii și la îmbunătățirea vigilenței mentale, energizându-ne pentru ziua ce începe. Unele cercetări arată că poate crește, de asemenea, performanța atletică și poate reduce riscul de depresie și declin cognitiv. Dar există și unele controverse pe această temă, astfel că unii vorbesc despre cum să prepari o ceașcă de cafea sănătoasă, potrivit Health.

Cafeaua este, de asemenea, bogată în antioxidanți care ajută la neutralizarea compușilor nocivi numiți radicali liberi care pot provoca inflamații, leziuni celulare și boli. Consumul a 2-3 căni de cafea pe zi este asociat cu rate mai scăzute de afecțiuni cronice precum diabetul, sindromul metabolic, bolile de inimă și cancer.

Cu toate acestea, nu orice cafea e la fel de bună. Puteți alege diferite metode de preparare a cafelei. Cercetările arată că conținutul de antioxidanți al unei cești de cafea variază foarte mult în funcție de metoda de preparare și de tipul de boabe pe care îl alegeți. Acest lucru ar putea determina cât de multe beneficii aduce cafeaua pentru sănătate.

Metoda de preparare a cafelei

Există multe modalități de a prepara o ceașcă de cafea. Metodele nefiltrate, cum ar fi presa franceză, prepararea la rece sau cafeaua turcească, permit uleiurilor și particulelor din cafea să ajungă în ceașca finală. Acest lucru creează o aromă îndrăzneață și bogată, dar poate avea unele consecințe potențiale negative asupra sănătății.

Un studiu norvegian cu peste 500.000 de participanți a constatat că consumul de cafea nefiltrată este asociat cu un risc de mortalitate mai mare decât consumul de cafea filtrată.

Cercetătorii notează că acest lucru se poate datora parțial din cauza faptului că unele dintre particulele care rămân în cafeaua nefiltrată, numite diterpene, sunt cunoscute că cresc nivelul de colesterol. Cafeaua nefiltrată are de aproximativ 30 de ori mai multă cantitate de diterpene decât cafeaua filtrată.

Alegerea unei metode de preparare filtrată vă poate ajuta să vă faceți cafeaua mai sănătoasă pentru inimă.

Tipul de boabe de cafea este important

Când alegeți boabele de cafea, luați în considerare de unde sunt și cum au fost prăjite. Altitudinea la care este cultivată cafeaua îi afectează în special conținutul de polifenoli. Polifenolii sunt antioxidanți responsabili pentru majoritatea beneficiilor pentru sănătate ale cafelei, așa că un conținut mai mare de polifenoli ar putea însemna o cafea mai sănătoasă.

Cafeaua cultivată la altitudine mai înaltă are bobul mai dens și tinde să aibă mai multe polifenoli. Acestea provin de obicei din țări precum Etiopia, Columbia și Guatemala, deși depinde de regiunea în care au fost cultivate.

Cercetările arată că boabele de cafea prăjite mai ușor sau mediu și închisă la culoare au profiluri antioxidante diferite. Cafeaua prăjită ușor are cea mai mare cantitate de acid clorogenic și antioxidanți, care sunt asociate cu beneficii pentru sănătate precum riscul redus de diabet, cancer și boli cardiovasculare.

Studiile in vitro (eprubetă) arată că beneficiile antiinflamatorii ale antioxidanților cafelei scad pe măsură ce crește prăjirea. Cafeaua prăjită ușor are cele mai multe proprietăți antiinflamatorii, iar cafeaua prăjită tare are cele mai puține.

Luați în considerare alegerea unei cafele prăjite mai ușor, făcută din boabe cultivate la altitudini mari. Veți obține cel mai mare conținut de antioxidanți din ceașca de dimineață.

Cafea filtrată vs. Espresso

Cafeaua filtrată folosește gravitația pentru a permite apei să picure și să creeze infuzia. Espresso folosește apă sub presiune și boabe măcinate fin pentru o băutură mai concentrată și energizantă.

Cercetările au stabilit că cafeaua filtrată conține mai puține diterpene dăunătoare decât cafeaua nefiltrată. Espresso are un conținut de diterpene undeva între cafeaua filtrată și cea nefiltrată. Acesta ar putea fi motivul pentru care consumul a 3-5 căni de espresso pe zi este asociat cu un nivel mai ridicat al colesterolului total.

Un studiu a comparat prepararea cafelei la rece cu espresso, presa franceză și Aeropress pentru a vedea care are cea mai mare activitate antioxidantă. Cercetătorii au descoperit că espresso-ul și preparatul rece au cea mai mare cantitate de polifenoli și acid clorogenic.

Espresso-ul poate oferi beneficii antioxidante și un plus de energie. Cu toate acestea, datorită conținutului său concentrat de cofeină și a nivelurilor mai ridicate de diterpene, cel mai bine este probabil să o savurați cu moderație.

Cafea fierbinte vs cafea rece

Mai multe studii au descoperit că o ceașcă de cafea fierbinte are concentrații mai mari de antioxidanți decât cafeaua rece. Deoarece antioxidanții sunt responsabili pentru beneficiile pentru sănătate ale cafelei, acest lucru sugerează că o cafea fierbinte poate fi mai bună pentru sănătatea generală.

Cafeaua preparată la rece poate fi, de asemenea, mai puțin acidă decât cafeaua fierbinte. Un studiu a constatat că prepararea rece conținea mai puțini compuși acizi. Acest lucru poate explica de ce cafeaua preparată la rece tinde să provoace mai puține simptome digestive decât cea fierbinte. Asta mai ales dacă aveți reflux acid.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *