Ce trebuie să mănânci dacă ai hemoglobina mică?/ Carnea, fasolea, spanacul, broccoli, ouăle, portocalele și căpșunile sunt alimentele care îți cresc nivelul hemoglobinei și previn anemia

hemoBUN Sursa foto: Pexels

Nivelurile scăzute de hemoglobină pot fi un semnal de alarmă, pentru că pot semnala boli precum anemia sau cancerul. Unele alimente și suplimente alimentare pot ajuta, potrivit medicalnewstoday.com, la creșterea nivelului de hemoglobină, fără să fie nevoie de internare în spital.

Ce este hemoglobina

Hemoglobina este o proteină bogată în fier care se găsește în celulele roșii din sânge. Acestea sunt responsabile pentru transportul oxigenului în tot organismul.

Nivelurile scăzute de hemoglobină pot fi un semn de anemie. Acest lucru se întâmplă atunci când o persoană nu are suficiente celule roșii din sânge sau nu mai funcționează corespunzător. Anemia duce la o lipsă de oxigen în organism, ceea ce poate fi periculos.

Cum să crești hemoglobina

Există mai multe moduri prin care persoanele cu niveluri scăzute de hemoglobină pot crește și gestiona nivelul, chiar la ei acasă, fără a fi nevoie de internare în spital.

Ce să mănânci când trebuie să-ți crești aportul de fier

Anemia cu deficit de fier este cel mai frecvent tip de anemie. Fierul stimulează producția de hemoglobină, care ajută, de asemenea, la formarea mai multor globule roșii. Nivelurile scăzute de fier pot duce la niveluri scăzute de globule roșii, ceea ce înseamnă că nu va fi transportat suficient oxigen în întregul corp.

O persoană cu niveluri scăzute de hemoglobină poate beneficia de consumul mai multor alimente bogate în fier, cum ar fi:

  • carne, pește și pasăre
  • carne de organe
  • fasole
  • leguminoase
  • ouă
  • legume cu frunze verzi, cum ar fi kale și broccoli
  • nuci și semințe

Creșteți aportul de folați, ca să vă crească hemoglobina

Folatul este un tip de vitamina B care joacă un rol esențial în producția de hemoglobină. Corpul folosește acid folic pentru a produce hem, o componentă a hemoglobinei care ajută la transportul oxigenului.

Celulele roșii din sânge nu se vor putea maturiza dacă o persoană nu primește suficient acid folic. Acest lucru poate duce la anemie cu deficit de folat și la niveluri scăzute de hemoglobină.

Sursele bune de acid folic includ:

  • spanac
  • fasole
  • arahide
  • fructe
  • cereale integrale
  • semințe de floarea soarelui
  • ouă

O persoană poate vorbi, de asemenea, cu un profesionist calificat în domeniul sănătății despre suplimentarea cu acid folic, care este mai bine absorbit de organism. Organismul absoarbe 85% din vitamine, atunci când este luată ca supliment, față de 50% în alimente.

Ce să mâncați pentru a maximiza absorbția fierului

Consumul anumitor vitamine și minerale poate ajuta organismul să absoarbă mai bine fierul, cum ar fi: vitaminele C și A și betacaroten.

Alimente bogate în Vitamina C

  • portocale
  • căpşuni
  • papaya
  • guava
  • ardei roșu dulce
  • grapefruit

Alimente bogate în vitamina A

  • pește
  • ficat
  • dovleac
  • cartofi dulci
  • gulie

Alimente bogate în betacaroten

  • morcovi
  • napi
  • dovleac
  • pepeni galbeni
  • mango

Suplimentele de vitamina C, vitamina A și beta-caroten pot ajuta, de asemenea, la creșterea absorbției fierului.

Este important de reținut că excesul de vitamina A poate duce la o afecțiune cunoscută sub numele de hipervitaminoză A. Aceasta poate provoca simptome precum dureri osoase și articulare, dureri de cap severe și presiune crescută în creier.

Intervalele normale ale hemoglobinei

Un medic va verifica nivelul hemoglobinei unei persoane cu un test de sânge, care este măsurat în grame pe decilitru (g/dL).

Hemoglobina scăzută este diagnosticată atunci când oamenii scad sub limitele normale ale nivelurilor de hemoglobină.

  • Bărbați – nivel normal: 13,5 -18 /nivel scăzut: mai mic decât 13,5
  • Femei – nivel normal: 12 – 15 / nivel scăzut: mai mic de 12
  • Copii – nivel normal: 11-16/ nivel scăzut: mai mic de 11

Este important de reținut că nivelurile adecvate de hemoglobină pentru copii pot varia în funcție de vârstă. Oricine este îngrijorat de nivelul hemoglobinei unui copil ar trebui să discute cu un medic.

Simptome ale hemoglobinei scăzute

Persoanele cu niveluri scăzute de hemoglobină pot avea anemie, care poate provoca simptome precum:

  • dificultăți de respirație
  • bătăi rapide sau neregulate ale inimii
  • piele și gingii palide
  • oboseală
  • slăbiciune
  • ameţeală
  • vânătăi frecvente sau inexplicabile
  • dureri de cap recurente

Cauzele scăderii hemoglobinei

O persoană poate avea niveluri scăzute de hemoglobină și anemie din mai multe motive. Unele cauze includ:

  • sarcina
  • deficit de fier, vitamina B-12 sau folat
  • pierderi substanțiale de sânge
  • cancere care afectează măduva osoasă, cum ar fi leucemia
  • boală de rinichi
  • boli hepatice
  • talasemie
  • boli ale tiroidei, cum ar fi hipotiroidismul
  • genetică, cum ar fi anemia cu celule falciforme
  • consumul de alcool

Poate o persoană să-și crească, rapid, hemoglobina?

Modificările dietetice și suplimentele de fier vor crește treptat nivelul hemoglobinei pe parcursul mai multor săptămâni.

Dacă oamenii au nevoie de un tratament imediat, un medic poate sugera medicamente sau tratament în spital, cum ar fi o transfuzie de sânge sau un transplant de măduvă osoasă.

Cât durează creșterea nivelului de hemoglobină?

Rata cu care o persoană poate crește nivelul hemoglobinei poate depinde de metoda pe care o folosește. Modificările dietetice și suplimentele de fier se pot schimba pe parcursul mai multor săptămâni. În timp ce medicamentele și tratamentul în spital pot acționa mai rapid.

Ce băutură crește hemoglobina?

Băuturile bogate în fier pot ajuta o persoană să-și ridice nivelul de hemoglobină. Aceasta ar putea include:

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *