Incidența acneei la adolescenți în creștere alarmantă în Europa. Printre cauze: alimentația, obezitatea, stresul și poluarea

Sursa foto: Pexels Sursa foto: Pexels

Numărul tinerilor care se confruntă cu forme severe de acnee este în creștere la nivel mondial, iar în Europa situația este considerată „aproape critică” conform unui studiu care arată că aceasta afecțiune dermatologică a atins un nivel îngrijorător în câteva state din Europa. Cele mai afectate sunt: Marea Britanie, Germania, Portugalia, Luxemburg, Norvegia, Andorra, Danemarca și San Marino.

Rata de acnee în rândul adolescenților și adulților tineri a crescut în aproape toate țările începând cu anii 1990, au constatat cercetătorii, care au publicat concluziile studiului publicat de British Journal of Dermatology. Creșterea incidenței ar putea fi legată de factori precum dieta, stresul și obezitatea, expunerea mai mare la poluarea aerului.

La nivel global, rata de prevalență standardizată a acneei în rândul persoanelor cu vârsta între 10 și 24 de ani, a crescut de la puțin peste 8 milioane, în 1990, la aproape 10 milioane în 2021. În realitate situația este și mai severă, datele fiind rezultatul statistic al celor care apelat la soluții de tratament avizate de medicul dermatolog sau de specialiști în cosmetică, cu studii licențiate. 

Sursa foto: Pexels
Sursa foto: Pexels

În Marea Britanie, cea mai mare creștere a cazurilor 

Aproximativ 14.65% dintre adolescenții și tinerii din Marea Britanie au fost diagnosticați cu acnee, conform studiului publicat în British Journal of Dermatology. Aceasta reprezintă o creștere de 13.57% în 1990, conform studiului, care a analizat datele despre ratele de diagnostic din 204 țări.

Asociația Britanică de Dermatologie a declarat că această creștere „îngrijorătoare și severă” a cazurilor ar putea fi atribuită unui cumul de factori de stilul de viață și factorii de mediu, dar a fost luat în calcul și faptul că oamenii consultă mai frecvent un specialist pentru acnee, decât în urmă cu 10 ani. Totuși, Asociația Britanică de Dermatologie susține că numărul real de adolescenți cu acnee în Marea Britanie ar putea fi de fapt mai aproape de 95%, dacă s-ar lua în considerare și persoanele care își gestionează singure tratamentul.

Germania, cea mai afectată

Noua analiză a arătat că prevalența în 2021 a fost cea mai ridicată în Germania, unde aproape 15.98% dintre adolescenții și adulții tineri au fost diagnosticați cu forme rezistente de acnee. În replică, cele mai rare cazuri au fost înregistrate – folosit aceleași criterii statistice, în Noua Zeelandă.

Conform Academiei Europene de Dermatologie și Venerologie, acneea poate avea un impact psihologic sever, iar adolescenții pot fi avea o stimă de sine redusă, tendința de a se izola și de a evita interacțiunea socială, ceea ce poate avea un impact negativ asupra sănătății mintale, în special pentru tineri.

Cauzele care provoacă acnee

„Cercetarea noastră nu s-a axat pe motivele acestei creșteri, dar ar putea fi legată de factori de stil de viață precum dieta, stresul, ratele de obezitate, expunerea crescută la poluare din cauza urbanizării sau pur și simplu o probabilitate mai mare de a căuta tratament. Totuși, este puțin probabil ca accesul la medic să fie singurul factor care să explice creșterea, deoarece chiar și în țările cu acces bun la asistență medicală, cazurile au crescut. În plus, este cert că indicii sunt mai mari, pentru că foarte mulți aleg să-și gestioneze singuri problema, fără să meargă la medic, în condițiile în care piața abundă de produse destinate acestui scop” a afirmat pentru The Guardian, prof. Michael Ardern-Jones, vicepreședintele Asociației Britanice de Dermatologie.

Deși nu s-a putut stabili o legătură certă între dietă și acnee, studiile arată că această conexiune nu poate fi exclusă. Este posibilă o corelație între acnee și produsele lactate, zahărul rafinat și produsele ultraprocesate, precum și un consum crescut de proteine de origine animală.

Acneea, o boală inflamatorie cronică, este influențată semnificativ de inflamație și stres oxidativ și este adesea asociată cu obezitatea. Similar, obezitatea este legată de o inflamație crescută și de procese oxidative exagerate. 

Unele studii arată că dieta ketogenică cu foarte puține calorii, cunoscută pentru scăderea în greutate și generarea de corpuri cetonice antiinflamatoare, prezintă un potențial promițător în ameliorarea acestei afecțiuni, extrem de traumatizante pentru tineri, dar nu numai pentru ei. Cu toate acestea, efectele acestui tip de dietă, ca factor pozitiv asupra acneei sunt puțin explorate, se arată într-un articol publicat de biomedcentral.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *