Cafeaua are beneficii suprinzătoare pentru sănătate, de la reducerea riscului de boli la îmbunătățirea stării de spirit, susțin specialiștii Mayo Clinic / Medic: „La consumatorii de cafea, există un risc scăzut de diabet de tip 2, boala Parkinson, boli hepatice și anumite tipuri de cancer”

cafea, cafea arabica, cafea robusta foto: pexels.com/Vlada Karpovich

Consumul de cafea este o parte esențială a rutinei zilnice pentru multe persoane, estimându-se că aproape 175 de milioane de americani beau această băutură în fiecare zi. Fie că este vorba de o cafea fierbinte dimineața sau un espresso cu desert, cafeaua este mai mult decât o simplă băutură pentru majoritatea oamenilor – este un ritual, un motiv de socializare sau chiar un hobby. Cu toate acestea, în ciuda popularității sale, există încă multe controverse în jurul efectelor acesteia asupra sănătății, conform Mayo Clinic.

Dr. Donald D. Hensrud, editor medical al „The Mayo Clinic Diet”, subliniază că „Unul dintre lucrurile pe care eu și alți profesioniști din domeniul sănătății le auzim tot timpul în timpul programărilor este un pacient care spune: „Doctore, beau prea multă cafea”. Iar eu răspund: „De ce?”. Oamenii cred că cafeaua nu este bună și chiar nu este cazul”.

Contrar credințelor comune, cercetările sugerează că o ceașcă de cafea are o serie de beneficii pentru sănătate, inclusiv reducerea riscului de boli cronice, depresie și chiar anumite tipuri de cancer. Cu toate acestea, consumul de cafea trebuie gestionat cu atenție, deoarece poate avea și efecte secundare nedorite.

Beneficiile surprinzătoare ale cafelei

Consumul moderat de cafea, între patru și cinci cești pe zi, poate aduce numeroase beneficii sănătății. Dr. Hensrud menționează că „La consumatorii de cafea, există un risc scăzut de diabet de tip 2, boala Parkinson, boli hepatice, anumite tipuri de cancer, inclusiv cancer de ficat, depresie și sinucidere, pietre la rinichi și la biliare și mortalitate generală”. Mai mult, studiile sugerează că consumul de cafea ar putea reduce și riscul de boli cardiovasculare.

În ceea ce privește efectul cafelei asupra bolii Alzheimer, aceasta se dovedește a fi deosebit de benefică. Cercetările indică faptul că persoanele care consumă cafea în mod regulat au un risc mai mic de a dezvolta această formă comună de demență.

Un aspect interesant este faptul că nu toate beneficiile cafelei sunt legate de cofeină. De exemplu, riscul redus de diabet de tip 2 este prezent atât la cei care consumă cafea cu cofeină, cât și la cei care preferă varianta decofeinizată. Potrivit lui Dr. Hensrud, „Mulți oameni nu realizează că riscul scăzut de Parkinson este legat în principal de cofeină, în timp ce riscul de diabet de tip 2 nu este”.

Cafeaua este, de asemenea, o sursă importantă de antioxidanți, contribuind la protejarea celulelor împotriva radicalilor liberi și a daunelor oxidative. „Pentru cei care beau cafea regulat, aceasta este adesea cea mai mare și mai consistentă sursă de antioxidanți din dietă”, subliniază Dr. Hensrud.

Efecte secundare și precauții

Cu toate acestea, consumul excesiv de cafea nu este lipsit de riscuri. „Se recomandă ca cele care încearcă să rămână însărcinate sau care sunt însărcinate să-și limiteze aportul de cofeină la 200 de miligrame de cofeină, care este aproximativ cantitatea din două căni de cafea de 8 uncii”, avertizează Dr. Hensrud. Cofeina poate interacționa cu absorbția fierului și poate crește riscul de avort spontan.

De asemenea, cafeaua poate provoca efecte secundare, în funcție de modul în care corpul procesează cofeina. Potrivit Dr. Hensrud, „Oamenii trebuie să fie conștienți de efectele secundare. Pot fi subtile, mai ales dacă cineva este un metabolizator lent. Timpul de înjumătățire al cofeinei este de aproximativ șase ore, dar poate fi mult mai lung, așa că băutura poate provoca efecte secundare de care oamenii nu sunt pe deplin conștienți”.

Printre efectele secundare comune se numără tulburările de somn, palpitațiile benigne, nervozitatea și agravarea refluxului gastroesofagian. De asemenea, cofeina poate crea dependență, iar lipsa unei doze regulate poate duce la dureri de cap și iritabilitate.

În final, Dr. Hensrud conchide că „Dacă îți place cafeaua, ai grijă doar la efectele secundare. Dacă aveți reacții adverse sau bănuiți că ați putea avea, încercați să reduceți și să vedeți dacă efectele secundare se ameliorează”. Pentru majoritatea oamenilor, consumul moderat de cafea nu doar că este sigur, dar poate aduce beneficii semnificative sănătății. Totuși, pentru femeile însărcinate sau persoanele care iau anumite medicamente, limitarea aportului de cafea este esențială.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *