Papricaș de pui, preparat la multicooker sau pe aragaz/Rețeta ungurească poate fi adaptată la noi metode de gătire

Papricaș de pui cu smântână Foto: Bucataras.ro

Termenul „papricaș de pui” provine din limba maghiară, unde este scris „paprikás” și face referire la un preparat tradițional unguresc pe bază de carne (pui sau porc), gătit într-un sos de ceapă, roșii, ardei și, bineînțeles, paprika, adică boia de ardei.

În Ardeal, acest fel de mâncare este frecvent preparat, chiar dacă în timp a suferit mici modificări, iar ciulamaua a devenit tot un fel de papricaș, dar fără paprika.

Însă rețeta originală include, evident, paprika, adică boia de ardei. Papricașul este popular nu doar în Ungaria, dar și în alte regiuni din Europa Centrală și de Est, inclusiv în România, mai ales în Transilvania, unde influențele culinare maghiare sunt bine integrate.

Și pentru că tot am vorbit despre „modificări în timp”, această rețetă poate fi pregătită atât pe aragaz, cât și la oala sub presiune sau multicooker. Totul poate fi gata în doar o jumătate de oră.

Putem folosi orice tip de boia, fie afumată, dulce sau iute. Sau toate combinate, pentru a ne asigura o savoare deosebită.

Astfel, avem nevoie de:

  • 1 pachet paste scurte cu ou (sau putem prepara chiar noi găluște de făină cu ou, așa cum spune rețeta tradițională de papricaș. Găsiți rețeta la final)
  • 2 linguri de unt
  • 1 lingură pătrunjel tocat
  • 1 ½ linguriță sare, împărțită
  • 1 linguriță piper negru măcinat, împărțit
  • 1 lingură ulei de măsline
  • 3 șalote, feliate subțiri
  • 6 căței de usturoi, tocați grosier
  • 2 căni de roșii tăiate cubulețe sau pastă de roșii
  • ¼ cană supă de pui
  • 1 ½ kilograme de pulpe de pui (pot fi dezosate, fără piele, sau piept de pui)
  • 1 cană iaurt simplu sau smântână, împărțit
  • 1-2 linguri boia de ardei (sau după gust)
  • 1 lingură de făină albă

Cum procedăm:

Umpleți o oală cu apă ușor sărată și aduceți la fierbere. Puneți pastele cu ou la fiert până când se înmoaie, dar rămân ferme (al dente) – 7 până la 9 minute. Scurgeți și amestecați cu unt, pătrunjel, 1/2 linguriță de sare și 1/2 linguriță de piper. Păstrați pastele la cald în timp ce pregătiți puiul.

Porniți o oală sub presiune multifuncțională și selectați funcția Sote sau Rumenire (Brown). Adăugați ulei, șalota tăiată subțire și usturoiul. Lăsați să se rumenească 2 până la 3 minute. Apoi turnați sosul de roșii și supa de pui.

Condimentați bucățile de pui cu sare și piper, apoi le adăugați în oala sub presiune, închideți și blocați capacul. Selectați gătire sub presiune înaltă, așa cum arată instrucțiunile producătorului, setați cronometrul pe 12 minute și porniți oala.

După ce e gata, va trebui să eliberați întâi presiunea, conform instrucțiunilor.

Separat, puneți iaurtul sau smântâna într-un castron mic. Puneți iaurtul sau smântână într-un bol. Adăugați câte o lingură din sosul din oală, pentru a tempera iaurtul și apoi o lingură de făină albă. Adăugați apoi boiaua și amestecați bine. Turnați apoi amestecul de iaurt înapoi în oală. Se servește peste pastele fierte, ornat cu pătrunjel.

Papricaș gătit pe aragaz

Dacă faceți papricașul pe aragaz, puneți întâi pulpele sau carnea de pui pe care o aveți, condimentată, porționată, într-o oală cu fund mai gros (de fontă e ideal) la rumenit și lăsați-le câteva minute, până când pielea este rumenită bine. Carnea nu trebuie să fie făcută în profunzime la această fază.

Apoi scoateți bucățile de carne și în uleiul și grăsimea ce s-a mai scurs din carne, puneți la călit șalota, usturoiul și boiaua. Adăugați apoi sosul de roșii sau roșii care au fost opărite și curățate de pieliță și lăsați la gătit câteva minute.

Se pun la loc bucățile de carne, se adaugă și supa de pui (sau apă fierbinte) cât să fie acoperită carnea și se mai lasă acoperite la gătit până când carnea este bine făcută. Dacă avem de exemplu bucățele de piept de pui, acestea se vor face în 15 minute. Dacă avem bucăți mai mari de carne, va dura ceva mai mult.

De asemenea, este important să nu lăsați paprika la prăjit fără apă, deoarece devine amară.

La final se toarnă smântâna sau iaurtul care a fost amestecat cu o lingură mică de făină albă. Pentru ca iaurtul să nu se brânzească, vom lua cu lingura din sosul fierbinte de pe carne și vom turna peste smântână, ca astfel să se schimbe temperatura. Apoi amestecul se toarnă peste carne și se mai lasă să dea în clocot.

Cum facem găluștele

Dacă vreți să faceți găluște așa cum spune rețeta tradițional ungurească, atunci vom aveam nevoie de două ouă și două linguri de ulei, plus 150 de grame de făină albă și puțină sare. Amestecăm ouăle cu uleiul și adăugăm treptat făina, apoi cu lingura rupem bucăți din aluat și le punem la fiert în sosul în care s-a făcut carnea. Pentru a se forma mai frumos găluștele, putem înmuia întâi lingura în sosul de la carne. Se fierb în 2-3 minute. Această operațiune se face înainte de a turna amestecul de smântână sau iaurt peste carne.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Acum 100 de ani erau prin Ardeal și Ungaria la.toate colturile de ulițe numai paste. 😄😄😄😄

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *