Ce faci cu mămăliga rece, cum o poți prepara să fie chiar mai bună decât când era caldă abia făcută?

zero waste, mamaliga rece, cum se poate refolosi mamaliga rece, idei cu mamaliga rece, ce poti prepara cu mamaliga rece, retete cu mamaliga rece, retete antirisipa, tarta de mamaliga foto:pixabay.com

Mămăligă caldă, dovleac la cuptor, supe aburinde și abundență de tăvi și caresole care tocmai părăsesc grăbite cuptoarele înfierbântate. Imaginea clasică a iernii la gura sobei. Dar chiar dacă e mai mult utopie, putem replica și într-un ambient urban unele dintre aceste preparate. Cu siguranță, mămăliga e prima dintre ele.

Dar cum o mai putem mânca și cu ce? În afara clasicelor sarmale cu mămăligă sau cu brânză și unt, tocăniță sau fasole? Dar, mai ales, dacă rămâne, ce putem face cu ea ca să îi dăm valoare adăugată? Nu e doar vorba de moda zero waste sau antirisipă. E pur și simplu un principiu de bun simț, acela de a nu arunca mâncarea.

Iată mai jos câteva idei simple din gastronomia internațională, în principal europeană, pentru că aici se consumă preponderent mămăligă. Nu există cantități fixe – când e vorba de feluri în care reciclăm alimente rămase de la mesele trecute cantitățile sunt la libera insirație de moment. Sau, dacă ne place cum a ieșit, replicăm data viitoare aceeași combinație în aceleași proporții.

E drept că porumbul a ajuns pe continent din America, dar în zona centrală și de sud a continentului american porumbul se consumă în altă manieră: tacos, tortillas, burritos, sau sub formă de boabe.

Cuburi de mămăligă prăjite rapid în tigaie sau la air fryer

Se taie mămăliga rece cuburi de circa 2-3 cm latura, se trec prin puțin mălai sau făină cât să prindă o ușoară crustă și să nu se lipească de tigaie.

Se trec prin baie de ulei sau prin air fryer, iar când sunt gata se pot condimenta cu piper proaspăt măcinat, oregano sau cimbru, brânză rasă. Se pot face și în cuptor, stropite cu puțin ulei.

Se pot servi pe post de aperitiv, eventual cu un sos picant sau ketchup, sau ca garnitură la legume, brânzeturi, carne, pește, omletă.

Omletă din mămăligă, ou și verdețuri

Se zdrobește mămăliga rece cu furculița, se adaugă peste ouăle bătute bine separat. Peste ele se pot adăuga brânzeturi, ierburi aromatice precum mărar sau ceapă verde, chiar și ceapă uscată tăiată fin, paprika dulce sau iute, chiar și o lingură de pastă de roșii.

Se amalgamează și se gătește ca o omletă obișnuită. Deși în realitate vorbim de o frittata.

Perfectă alături de salată verde.

Pizza din mămăligă

Se așează în cuptor felii de mămăligă groase de circa 1 cm, acoperind toată suprafața unei tave unse cu ulei peste care am presărat puțin pesmet. Sau chiar mălai uscat, în lipsă.

Peste mămăligă se adaugă suc de roșii de tip passata, mai gros, pe care l-am aromatizat cu puțin oregano, completat cu puțină sare, ulei și un strop de zahăr.
Peste sosul de roșii, se adaugă mozzarella sau oricare alt tip de brânză are caracteristica de a se înmuia și topi la căldură.

Mai merg deasupra, eventual, și bucățele mici de cârnați, ciuperci sau chiar boabe de fasole.

Se ține la cuptor la 200 de grade circa un sfert de oră.

Bruschette de mămăligă

Se taie mămăliga felii de un deget grosime, se trec rapid pe tigaia grill sau prin cuptor. Cât să prindă rapid culoare și să se  usuce.

Odată gata feliile, se trece peste ele un cățel de usturoi tăiat în două, cât să le dăm puțină aromă, apoi stropim cu puțin ulei.

Se adaugă peste ele ciuperci trase la tigaie sau ardei copți. Aperitiv sau gustare.

Mămăligă cu unt și brânzeturi gratinată la cuptor

Se așează mămăliga acoperind toată suprafața unei tave unse cu ulei sau unt. Stratul ar trebui să nu fie mai gros de 3 cm.

Peste ea adăugăm exact ce avem la îndemână: unt, smântână, dacă avem vreun ou îl amestecăm cu smântâna, brânzeturi rase, chiar resturi de prin frigider.

Se dă la cuptor circa un sfert de oră la 180 de grade.

Se servește caldă, iar alături de o supă sau de o porție de legume poate fi un  meniu complet.

Chiftele de mămăligă

Se zdrobește mămăliga cu furculița, se amestecă apoi cu brânză rasă, ou, piper și un strop de făină de grâu, pentru compactare. Completând cu ierburi aromatice sau puțin usturoi, după preferințe.
Se dă formă rotundă, ca la chiftelele normale, și se trec prin pesmet.

Se prăjesc în baie de ulei, la air fryer sau la cuptor, stropite cu ulei.  Se pot servi așa, alături de salată, sau se pot face și în sos, precum chiftelele obișnuite.

Tartă de mămăligă cu lapte, ulei și ouă, cu sau fără zahăr

Este un desert care se prepară în zona centrală a Italiei amestecând mămăligă rece mărunțită cu făină, zahăr, ulei, lapte și ouă, chiar și stafide. De facto, cel din imaginea de mai sus.

Se amalgamează și se dă la cuptor la 180 de grade circa 20 de minute – stratul nu trebuie mai gros de 3 cm, în tavă. Condiția să avem un preparat umflat și afânat este să batem bine ouăle. Și mai bine e dacă o facem ca la pandișpan, albușurile și gălbenușurile bătute separat.

Se taie cuburi și se servește cald. Perfect pentru micul dejun sau ca gustare caldă iarna.

Iar dacă din ecuație eliminăm zahărul și adăugăm o mână de cașcaval rasă, iată varianta sărată a aceleiași tarte cu mămăligă rece, reciclată.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *