Nutriționist: Consumul de ouă crude nu este periculos pentru sănătate/ Pericolul este în coajă/ La ce trebuie să fim atenți

oua Foto: Freepik

Ouăle sunt unul dintre cele mai versatile și nutritive alimente pe care le putem include în dieta noastră. Pe lângă faptul că oferă multiple vitamine necesare pentru a menține sănătatea organismului, ele ne furnizează și proteine, acizi grași esențiali, antioxidanți și minerale, ceea ce le face un produs complet, ce nu ar trebui să lipsească din alimentația noastră zilnică.

Cu toate acestea, de-a lungul anilor, au apărut multe mituri legate de consumul de ouă, unele fiind adevărate, iar altele false. Unul dintre acestea este legătura cu un posibil risc cardiovascular crescut din cauza conținutului ridicat de colesterol, ceea ce a determinat multe persoane să limiteze consumul la mai puțin de trei ouă pe săptămână. Un alt mit este legat de pericolele consumului de ouă crude sau insuficient gătite.

În legătură cu acest subiect, nutriționistul Pablo Ojeda, cunoscut pentru sfaturile sale privind o dietă sănătoasă și procesul de pierdere în greutate, a clarificat în cadrul emisiunii „Las Mañanas KISS” cât de multe ouă ar trebui consumate zilnic și dacă există riscuri asociate consumului de ouă crude, scrie ABC.

Cantitatea zilnică de ouă recomandată

Răspunzând la întrebarea referitoare la consumul de ouă, Ojeda a explicat că limita de consum săptămânal este destul de generoasă: „Poți să consumi liniștit două ouă mari pe zi și nu vei avea niciun fel de inconveniente”, a spus nutriționistul, subliniind că această recomandare depinde de stilul de viață și starea de sănătate a fiecărei persoane.

Potrivit expertului, ouăle sunt printre puținele alimente „total complete” din natură: „Au toți aminoacizii esențiali care se găsesc în proteine. Prin urmare, îți vor oferi o musculatură bună, un dezvoltare cerebrală optimă, o vedere bună, te vor ajuta să ai un sistem imunitar sănătos și o sațietate ridicată”, a detaliat specialistul, enumerând multiplele beneficii ale ouălor. De asemenea, versatilitatea lor în prepararea meselor este un avantaj important, fiind utilizate la mic dejun, prânz, cină și chiar în deserturi.

Pablo Ojeda clarifică despre consumul de ouă crude

În ceea ce privește modul de preparare, Ojeda a explicat dacă există riscuri asociate consumului de ouă crude. Deși s-a discutat mult despre Salmonella – o bacterie care poate contamina unele alimente de origine animală, provocând diaree, febră, crampe abdominale și vărsături – expertul a afirmat că „este foarte rar să pățești ceva”: „Problema oului, când discutăm despre salmoneloză, nu este în interiorul oului. Este în coaja oului”, a subliniat expertul.

În încheiere, cunoscutul colaborator de televiziune a explicat că recomandările nutriționiștilor și ale tehnologiilor alimentare sunt mai mult o chestiune de precauție decât un real pericol de contaminare: „Este o chestiune de siguranță alimentară, pentru a reduce probabilitatea de…”, a concluzionat el.

Ca recomandare generală, nu este bine să spălăm ouăle, dar este obligatoriu să ne spălăm bine pe mîini de fiecare dată când umblăm cu ouăle crude.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *