Potrivit everydayhealth.com, ceaiul nu este doar o băutură plăcută la gust, ci poate oferi o serie de beneficii pentru sănătate. De la negru și verde, la hibiscus și mușețel, ceaiul ne poate ajuta să prevenim bolile, să ne gestionați greutatea, să ne ușurăm disconfortul fizic și multe altele.
Dacă vă place să beți o ceașcă energizantă de ceai verde când vă treziți sau o ceașcă de mușețel calmant înainte de culcare, ei bine, acestea nu doar că vă delectează papilele gustative, dar vă vor aduce și o serie de beneficii pentru sănătate.
Polifenolii din ceaiuri pot preveni deteriorarea celulelor
„Ceaiul este o băutură pe bază de plante care s-a dovedit că are multe proprietăți hrănitoare. Ca băutură liniștitoare, caldă sau rece, ceaiul conține compuși vegetali numiți polifenoli, care sunt antioxidanți ce conferă ceaiului beneficiile sale medicinale”, spune nutriționista Vicki Shanta Retelny.
De exemplu, substanțele fitochimice – polifenolii din ceai – pot juca un rol în prevenirea sau întârzierea deteriorării celulelor și în protejarea celulelor de substanțele care cauzează cancer, potrivit Clinicii Mayo.
Mai mult, potrivit unui studiu, vârstnicii care beau ceai în mod regulat (verde, negru sau oolong) au regiuni ale creierului mai bine organizate, ceea ce este asociat cu o funcție cognitivă mai sănătoasă.
De asemenea, un alt studiu a dovedit că persoanele care consumau două sau mai multe căni de ceai pe zi aveau un risc cu până la 13% mai mic de deces din orice cauză, comparativ cu persoanele care nu beau ceai.
Consumul mai mare de ceai a fost, de asemenea, asociat cu un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare, a bolii cardiace ischemice și a accidentului vascular cerebral. Aceste descoperiri sunt valabile pentru cei care nu au adăugat zahăr sau lapte în ceai.
1. Ceaiul verde poate reduce riscul de diabet de tip 2
„Ceaiul verde, din planta Camellia sinensis, a fost venerat de secole pentru proprietățile sale medicinale”, spune Retelny.
Ceaiurile precum cel alb, oolong, verde și negru fac parte din familia ceaiului verde. Acestea diferă în funcție de nivelul lor de fermentație, explică Retelny. „Ceaiul alb este preparat din frunzele delicate, nefermentate ale plantei, ceaiul oolong este parțial fermentat, frunzele de ceai verde sunt procesate rapid pentru a nu permite fermentarea, iar frunzele de ceai negru sunt puternic fermentate și oxidate, ceea ce le oferă și un nivel mai ridicat de cofeină”, spune Retelny. Matcha este o formă de pudră de ceai verde, dar cele două au proprietăți și profiluri nutritive usor diferite.
Există aproximativ 28 de miligrame (mg) de cofeină în 30 ml de ceai verde preparat, conform Clinicii Mayo. Pentru comparație, aceeași cantitate de ceai negru preparat are aproximativ 47 mg de cofeină.
Un posibil motiv pentru care ceaiul verde este atât de sănătos este conținutul său ridicat de polifenoli. „Ceaiul verde are o mulțime de polifenoli numiți catechine, în special epigalocatechin-3-galat (EGCG), care s-a dovedit a fi benefic pentru a combate inflamația și bolile cronice precum anumite tipuri de cancer, diabetul de tip 2 și bolile cardiovasculare”, spune Retelny.
2. Ceaiul negru poate preveni declinul cognitiv
Ceaiul verde are cea mai mare popularitate pentru proprietățile sale potențiale de stimulare a sănătății, dar ceaiul negru pare să ofere și el o mulțime de beneficii pentru sănătate. Dovezile științifice sugerează că ceaiul negru poate juca un rol în prevenirea declinului cognitiv, inflamației, bolilor de inimă, diabetului și chiar cancerului.
Un studiu a constatat că un consumul regulat de ceai negru (precum și ceaiul oolong și verde) a fost asociat cu un risc mai scăzut de a dezvolta o tulburare neurocognitivă, cum ar fi demența la vârstnici, în special la femeile în vârstă.
Ceaiul negru conține, de asemenea, flavonoide (compuși găsiți în ceaiul verde și în alte alimente pe bază de plante), care pot ajuta la reducerea riscului de cancer. Un studiu a constatat că o dietă bogată în flavonoide poate ajuta la protejarea împotriva cancerului și a bolilor de inimă.
3.Ceaiul Oolong poate contribui la scăderea colesterolului
Dacă ați optat mereu pentru ceai verde, luați în considerare să încercați și ceaiul oolong. „Ceaiul Oolong este un ceai parțial oxidat, între ceaiul negru și cel verde, iar concentrația sa de polifenoli oferă multe beneficii pentru sănătate”, spune nutriționista Rahaf Al Bochi, purtător de cuvânt al Academiei de Nutriție și Dietetică.
Potrivit unui studiu, consumul a mai mult de 2,5 căni de ceai oolong pe zi a fost asociat cu un nivel mai scăzut de colesterol LDL („rău”), precum și cu un risc redus de dislipidemie (care este o cantitate anormală de lipide, cum ar fi trigliceridele sau colesterolul, în sânge). Alte cercetări au susținut impactul oolong-ului asupra inimii, sugerând că un consum regulat de ceai oolong sau ceai verde a fost legat de un risc mai scăzut de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
De asemenea, consumul de oolong este promițător în a ajuta la menținerea sau obținerea unei greutăți sănătoasă. Un alt studiu a sugerat că extractul de ceai oolong ar putea ajuta la reducerea grăsimii corporale și poate ajuta la prevenirea obezității.
În plus, o revizuire din 2022 a remarcat că ceaiul oolong prezintă proprietăți semnificative antioxidante, antiinflamatorii și anticancerigene.
Dacă ceaiul verde vi se pare că este puțin prea blând pentru, luați în considerare ceaul oolong. Din cauza oxidării suplimentare, are o aromă mai puternică.
4. Ceaiul de mușețel susține imunitatea și somnul bun
Dacă vă simțiți destul de alert, deși a sosit ora de culcare, beți o ceașcă de ceai de mușețel. Acesta vă va relaxa cu sigranță. „Deoarece ceaiul de mușețel este un ceai de plante care nu conține cofeină, poate fi o băutură calmantă înainte de culcare. Mușețelul face parte din familia margaretelor și este una dintre cele mai vechi plante medicinale documentate, cu o varietate de proprietăți vindecătoare”, spune Retelny.
De asemenea, ceaiul de mușețel poate susține și sănătatea imunitară. Mai mult, potrivit unor studii de laborator, el are și proprietăți antiinflamatorii, antioxidante, anticancerigene și de scădere a tensiunii arteriale.
Consumul de ceai de musetel poate fi, de asemenea, benefic pentru femeile care se confrunta cu sindrom premenstrual. Cercetătorii au remarcat, de asemenea, proprietățile antiinflamatorii și anti-anxietate ale ceaiului.
5.Ceaiul de ghimbir te poate scăpa de greață și vărsături
Dacă aveți probleme cu burta sau o criză de greață matinală, puteți alege un ceai de ghimbir. Acesta este bine cunoscut pentru capacitatea sa de a ajuta la ameliorarea stresului digestiv.
Ghimbirul este o rădăcină străveche cunoscută pentru proprietățile sale medicinale. Este un tratament sigur și eficient pentru greață și vărsături în timpul sarcinii și chimioterapie.
În plus, gingerolii, compușii care dau ghimbirului gustul și mirosul caracteristic, pot fi utili în terapii care ajută la protejarea împotriva bolilor precum diabetul și cancerul, arată cercetarea.
6.Ceaiul de mentă este asociat cu un sistem digestiv sănătos
La fel ca și ghimbirul, menta este cunoscută pentru promovarea digestiei sănătoase. „Ceaiul de mentă poate fi o opțiune excelentă pentru a ajuta la susținerea digestiei. Menta conține un compus numit mentol care poate ajuta la relaxarea tractului intestinal și la ameliorarea balonării”, spune Al Bochi.
Deoarece ceaiul de mentă nu conține cofeină, este, de asemenea, o opțiune excelentă pentru o băutură liniștitoare înainte de culcare.
7. Ceaiul de hibiscus poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale
Ceaiul de hibiscus – făcut din frunze uscate de hibiscus – are un gust delicios și acidulat. Cercetările arată că ceaiul de hibiscus, băut de două ori pe zi, poate fi eficient pentru gestionarea tensiunii arteriale. Desigur, împreună cu stilul de viață și modificarea dietei.
În plus, o analiză din 2022 a constatat că hibiscusul poate reduce și colesterolul. De asemeena, reduce zahărul din sânge, grăsimea corporală și deficitul de fier. De asemenea, hibiscusul poate avea efecte protectoare și împotriva obezității.
8. Ceaiul de fenicul poate ușura simptomele menopauzei
Un alt ceai care ajută la digestie efste cel de fenicul. „Feniculul relaxează, de asemenea, mușchii digestivi pentru a ajuta la funcționarea regulate a intestinului”, spune Al Bochi.
De asemenea, polifenolii sunt unul dintre motivele proprietăților antioxidante ale feniculului. În plus, feniculul poate ajuta la ameliorarea simptomelor menopauzei.