Usturoiul are o serie de proprietăți benefice pentru sănătate, recunoscute de specialiști/Scade tensiunea, colesterolul, este antiviral și antifungic

Usturoiul are proprietăți benefice pentru sănătate Foto: Freepik

Numele latin Allium Sativum – Bulbus (Liliaceae) aparține familiei Allium care include și ceapa, prazul și arpagicul. Originar din Asia, usturoiul este folosit pe scară largă în bucătăria occidentală ca un condiment comun, dar puțini știu despre proprietățile sale medicinale multiple. Este vasodilatator, decongestionant, anticolesterol, antibacterian, antifungic, antiviral, notează Urbanagnews.

Remediile cu usturoi, fie că e crud, usturoi granulat din comerț, ulei sau extracte, au fost folosite de milenii și se consideră că sunt eficiente împotriva răcelii comune. Usturoiul conține alicină, un fitonutrient care conține sulf, ce ar putea fi sursa proprietăților sale antibacteriene și antivirale.

În mod tradițional, usturoiul a fost folosit ca remediu natural pentru tulburările gastrice, curățând mucoasa intestinului și stimulând detoxifierea ficatului. Uleiurile volatile preparate din bulbi pot acționa și ca un decongestionant și pot calma bronhiolele și alveolele plămânilor, curățând mucoasa nedorită. Cu toate acestea, trebuie avut grijă pentru a evita excesul, deoarece s-au observat efecte secundare nedorite, inclusiv balonare gastrică și sindrom de colon iritabil agravat.

Iată câteva dintre proprietățile cunoscute ale usturoiului:

Protecție cardiovasculara

Mai multe studii in vitro au arătat că usturoiul scade colesterolul din sânge și reduce agregarea trombocitelor, tensiunea arterială și enzima de conversie a angiotensinei. În ciuda dovezilor clinice care sugerează că usturoiul poate avea un rol în prevenirea sau întârzierea bolilor cardiovasculare, există variații în eficacitatea diferitelor tipuri de extract de usturoi.

Întărirea sistemului imunitar

Mâncarea sănătoasă și un stil de viață sănătos ne vor pregăti corpul să lupte împotriva unui posibil virus. Usturoiul oferă un impuls excelent sistemului imunitar cu adaos de fibre, calciu, cupru, potasiu, fosfor, fier, mangan, vitamina B1, B6 și C, seleniu.

Pe lângă usturoiul pe care-l găsim în comerț, putem apela cu încredere și la cel sălbatic, care are o valoare nutritivă cu fitonutrienți chiar mai mare și se găsește crescând de-a lungul pâraielor din albia râului.

Poate fi cultivat acasă

Cultivarea usturoiului constă în simplă plantare a bulbilor în ghiveci, pe care îl așezăm apoi într-un loc luminos și însorit și să avem grijă să aibă un sol bine drenat. De obicei, poate dura 9 luni pentru a se maturiza în aer liber. Dacă nu puteți aștepta atât de mult, încercați hidroponia (metodă de cultivare a plantelor fără sol, folosind soluții nutritive minerale dizolvate în apă), dar amintiți-vă că rădăcinile sale pot fi extinse.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *