Unul dintre cei mai simpli pași pe care îi face pentru a preveni hipertensiunea arterială este alegerea alimentelor sănătoase.
Hipertensiunea arterială este, potrivit hearthfoundation.org.au, o problemă de sănătate care afectează atât tinerii, cât și bătrânii, deopotrivă.
Statisticile mondiale arată că unul din trei adulţi suferă de hipertensiune arterială, unul din trei adulţi nu ştie că suferă de această boală şi unul din trei pacienţi hipertensivi are tensiunea arterială mai mare de 140 mmHg, adică este necontrolată terapeutic. De asemenea, la nivel mondial hipertensiunea arterială rămâne principala cauză de deces.
Potrivit unui studiu, prevalența hipertensiunii arteriale, în România, este de 45.1%, adică aproximativ 7,4 milioane de români aveau hipertensiune arterială.
Alimentele pe care le alegem în fiecare zi sunt importante pentru sănătatea inimii noastre. Cercetările privind hipertensiunea arterială ne arată că alimentele pe care le consumăm pot ajuta la scăderea și gestionarea hipertensiunii arteriale. De asemenea, foarte importantă este și reducerea aportului de sare.
Legumele reduc riscul de hipertensiune arterială
Deși cercetările privind sfecla roșie și hipertensiunea arterială (HTA) au căpătat tot mai multă amploare, în ultima vreme, să nu credeți că această legumă este singura importantă în prevenirea acestei probleme medicale. Consumul regulat de 4-5 porții de legume este legat de un risc mai mic de hipertensiune arterială. În modelul de alimentație Dietary Approaches to Stop Hypertension (DASH), persoanele care au mâncat mai multe legume și fructe în comparație cu dieta lor obișnuită (care era probabil săracă în aceste superalimente naturale) au avut tensiune arterială mai mica, decât cei care nu au consumat.
Așadar, alegeți o varietate de fructe și legume. Culorile diferite oferă nutrienți sănătoși diferiți.
Fructele ajută la gestionarea hipertensiunii
După legume, și fructele constituie un model alimentar sănătos pentru gestionarea hipertensiunii arteriale. Ca și legumele, fructele sunt o sursă bogată de potasiu, magneziu și fibre.
La micul dejun sau la gustare puteți mânca, de exemplu, o mână de fructe de pădure, proaspete sau congelate, alături de un iaurt sau de câteva nuci.
Fructele și legumele proaspete congelate și conservate pot fi la fel de sănătoase ca și cele proaspete.
Cerealele integrale scad riscul de boli cardiovasculare
Consumul regulat de cereale integrale este asociat cu o inimă mai sănătoasă și un risc mai mic de hipertensiune arterială. Potrivit Heart Foundation, aportul mare de cereale integrale este legat de un risc cu 30% mai mic de deces din cauza bolilor cardiovasculare.
Așadar, alegeți paste integrale și orez, pâine integrală, cereale integrale cum ar fi fulgi de ovăz, terci sau muesli neprăjit, pentru micul dejun. Nu uitați să urmăriți dimensiunea porției, deoarece este ușor să faceți exces de orez sau paste.
Lactatele degresate reduc hipertensiunea arterială
Combinarea alegerilor de legume, fructe și cereale integrale cu produse lactate, fără arome, cu un conținut redus de grăsimi, cum ar fi laptele și iaurtul, a fost legată de reduceri mai mari ale hipertensiunii tensiunii arteriale. Cercetătorii susțin că lactatele degresate contribuie chiar mai mult la reducerea hipertensiunii arteriale decât creșterea consumului de fructe și legume.
Căutați modalități de a include aceste alimente ca o gustare hrănitoare. Puteți mânca, de exemplu, un iaurt simplu (sărac în grăsimi), cu un bol de cereale integrale, eventual și cu fructe de pădure și nuci. De asemenea, puteți mânca brânză (cu un conținut redus de grăsimi) cu roșii și avocado și biscuiți din cereale integrale, ca mic dejun sau gustare.
Nucile și semințele, sursă de grăsimi sănătoase
Nucile și semințele sunt delicioase și hrănitoare. Ele oferă organismului nostru grăsimi nesaturate sănătoase, proteine, vitamine și minerale. O porție, ideală, de nuci sau semințe este de 30 g, sau o mână mică.
De asemenea, consumul regulat de nuci este legat de un nivel mai scăzut de colesterol LDL (rău) și colesterol total din sânge și nu duce la creșterea în greutate.