OPINIE | Samsarul de stat numit Casa de Comerț „Unirea” intră în faza penală / Se sparge oare furunculul crescut pe corpul unei economii de piață care încă își caută sănătatea deplină?

casa de comert unirea, legume, dna, perchezitii foto: Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Procurorii DNA fac percheziții miercuri, 9 septembrie, la Casa de comerț ”Unirea”, în succesiunea unor verificări efectuate de corpul de control al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale ( Direcția Generală Control, Antifraudă și Inspecții – DGCAI) în perioada 13 decembrie 2023 – 31 ianuarie 2024. 

După șase ani de la înființare, aprozarul lui Dragnea și Daea, lansat oficial de Ziua Națională, la Alba Iulia, a ajuns să fie cercetat de procurorii anticorupție, suspiciunea fiind că lipsesc din gestiune peste 40.000.000 de lei. 

Se sparge oare furunculul crescut pe corpul unei economii de piață care încă își caută sănătatea deplină? O bubă costisitoare, apărută din promisiunile deșarte ale unui regim politic al cărui cap a făcut apoi închisoare? Casa de Comerț ”Unirea” asta este: o anomalie economică dragnistă perpetuată în mod uluitor până în zilele noastre.

Nu știm cum vor evolua cercetările și ce sentință vor da judecătorii dacă acest caz va ajunge în fața instanței. 

Dar este clar că proiectul acesta a fost de la bun început unul toxic pentru piața liberă și a continuat să fie așa. Statul român a decăzut prin Casa de comerț ”Unirea” la stadiul de samsar de pătlăgele, interpunându-se între cooperativele agricole și hypermarket-uri, ocazie bună pentru tot soiul de învârtiți din lumea politico – agrară să-și satisfacă interesele în această zonă comercială puturoasă ca o varză stricată pe câmpiile Sudului. 

Fiindcă asta au făcut Dragnea și Daea în 2018, cu precizarea că liberalii au menținut buboiul intact, deși în campania electorală din 2019 s-au lăudat că-l taie și cauterizează rana: au creat o zonă intermediară controlată de stat între fermieri ( masă electorală, de obicei ) și marii retaileri. De-ar vorbi aceștia din urmă, am afla poate despre presiuni politice făcute asupra lor să primească marfa pe filiera Casa de comerț ”Unirea”.

Să fiu clar: nu exclud sprijinul statului pentru micii fermieri, în numele cărora a fost înființată Casa de comerț ”Unirea”! Acest sprijin există deja, prin subvențiile agricole, alocate în mare parte de la bugetul european. Mai sunt și alte ajutoare, nu le mai enumăr, însă altceva lipsește în mod grav: instruirea, consultanța. Suntem pe ultimele locuri în Uniunea Europeană la capitolul instruire a micilor fermieri, deși sunt bani pentru asta, însă cursurile sunt mai mult formale. 

Statul nu trebuie să se facă samsar de legume: trebuie să-l ajute, să-l antreneze pe micul producător agricol să se asocieze și să facă față dificultăților de piață. Or, asta nu a făcut sau a făcut la un nivel minim. Politicienii care au ajuns să colonizeze statul au preferat să zică: ”Lasă că vindem noi”. 

Și de aici a început anomalia și am ajuns în punctul cumva previzibil în care DNA-ul trece pragul Casei de comerț ”Unirea” să cerceteze documentele. 

Anomalia asta trebuie să înceteze. Statul are multe alte instrumente legale la dispoziție ca să-l ajute pe micul fermier, în numele căruia unii politicieni au pretins că acționează, deși pe fluxul comercial au intrat și mari producători, punându-și pe raft produsele cu tricolor:

să urmărească aplicat proiectele de instruire și consultanță pe bani europeni; să verifice, acolo unde are competențe, legalitatea activității din piețele agroalimentare; să stimuleze în mod real dezvoltarea sistemului cooperatist ( are un sprijin temeinic în ONG-uri dedicate acestui scop ), astfel încât fermierii să aibă putere de negociere în piață; să reducă birocrația și povara administrativă, de care se plâng toți producătorii agricoli; să deschidă și să mențină linii comerciale pe piețele externe. 

Ne lăudăm că roșiile noastre sunt cele mai gustoase din lume, dar ce să vezi, clienții din afară nu se înghesuie să le cumpere! Firma de stat, bine stipendiată, care are în legea de funcționare dreptul să facă și export, nu i-a convins.

Mai mult, Casa de comerț ”Unirea” are și dreptul să importe chiar legume! Da, un amănunt necunoscut celor care nu au consultat documentele fondatoare. Și chiar a făcut importuri de produse agroalimentare, după cum a recunoscut chiar ministrul Florin Barbu.

Cu siguranță vor ieși la lumină mai multe informații despre activitatea acestei entități aflată chiar sub tutela ministerului. Nu mă ante-pronunț, dar nu exclud ca firma de stat să fi avut vreo contribuție la creșterea fără precedent a importurilor de roșii din Turcia, în ultimii doi ani. Aprozarul de stat are bază legală să facă asta.

Citește și COMEDIE la Casa Română de Comerț Agroalimentar ”Unirea”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *