Povestea acestui spaniol poate părea asemănătoare cu a altor persoane. În copilărie, a avut probleme cu greutatea și, când a decis să le rezolve, a făcut ceea ce mulți cred că funcționează: s-a apucat de abdomene și a mâncat doar salată verde. Așa cum explică el însuși, descoperirea antrenamentului de forță a marcat un „înainte și după” în viața sa, fiind ceea ce l-a ajutat cu adevărat să-și schimbe mentalitatea în legătură cu exercițiile și nutriția.
Astăzi, Víctor Bravo (cunoscut ca @doctorvictorbravo pe rețelele sociale) lucrează ca endocrinolog și, după ce a văzut sute de persoane și a observat că nu se schimbă doar printr-o vizită la medic la fiecare 6 luni, a decis să creeze Academia de Diabet Online, un program făcut la comandă pentru pacienții cu diabet care trebuie să piardă în greutate, dar nu cu orice preț, ci învățând să mănânce corect, bucurându-se de mâncare și de exerciții fizice. Este o adevărată provocare într-o societate care caută confortul și rezultatele imediate. Iată ce a răspuns la întrebările reporterului ABC despre excesul de greutate, boală și injecțiile controversate pentru suprimarea poftei de mâncare, care sunt la modă printre vedete și nu numai:
Poate părea o întrebare foarte simplă, dar când ar trebui să mergem la un endocrinolog dacă ne îngrijorează kilogramele în plus?
Când vorbim despre bolile derivate din supraponderabilitate și obezitate, astăzi, endocrinologul nu îți va spune mult mai mult decât medicul tău de familie sau orice alt medic. Diferența este că endocrinologii gestionează mai bine medicamentele împotriva obezității, cum ar fi analogii GLP1, faimoasele Ozempic, Wegovy sau Mounjaro, de care unele persoane pot beneficia, deși altele nu prea; iar pe de altă parte, am discuta și despre chirurgia bariatrică, cum ar fi reducerea stomacului.
Astăzi este ușor să auzim pe cineva spunând că medicul i-a diagnosticat un ficat gras sau prediabet, fără să pară prea alarmat. Ar trebui să fim mai conștienți de ce înseamnă acest lucru?
Ficatul gras, prediabetul, diabetul de tip 2, hipertensiunea arterială, dislipidemia, toate fac parte din sindromul metabolic, care are particularitatea de a nu provoca dureri, mâncărimi sau alte disconforturi. Pacientul spune că se simte bine, deși eu subliniez că s-a obișnuit să se simtă rău.
Dacă 60% din populație suferă de una dintre aceste afecțiuni, ajungem să le normalizăm, dar faptul că ceva este frecvent nu înseamnă că este normal. Dacă lăsăm un ficat gras să progreseze, poate ajunge la ciroză hepatică, care, la rândul său, poate degenera într-un cancer hepatic, de exemplu. Ciroza nu apare doar din cauza consumului de alcool, ci și din cauza acumulării de grăsime inflamată în timp. La fel se întâmplă și cu diabetul. Ficatul gras este fratele diabetului de tip 2; multe persoane cu diabet au și ficat gras.
Cum se explică această relație?
Diabetul de tip 2 este o boală asociată cu acumularea cronică de grăsime viscerală, fie la persoanele obeze, fie la cele care nu au obezitate, dar au o masă musculară foarte mică și multă grăsime. Acest lucru provoacă, în timp, daune organice. În aceste cazuri, ficatul devine un fel de tun care lansează bile de grăsime, încercând să se apere, deoarece nu vrea să stocheze grăsimea care ar trebui să fie în țesutul adipos subcutanat, adică sub piele, unde sunt adipocitele. Când adipocitele nu mai pot stoca grăsime, ele „explodează”, la fel ca atunci când într-un dulap nu mai încape nimic și începi să împrăștii lucrurile prin toată casa, chiar și în locuri unde nu ar trebui să fie.