Cafeaua de specialitate, secretul care o face să nu aibă nevoie de zahăr/Bobul de cafea conține compuși de zahăr care se ard în timpul prăjirii și dau gustul amărui/Pe 1 octombrie este marcată Ziua internațională a cafelei

Cafea de specialitate

Cafeaua de specialitate este cea mai bun opțiune dacă încercați să beți o cafea fără zahăr.

La cafeaua de specialitate, accentul este pe calitatea produsului final, dar este luat în calcul totul, de la locul unde este cultivată, recoltată și, mai ales, prăjirea. Nici prepararea nu este la voia întâmplării, spre deosebire de cafeaua preparată comercial, unde totul este standardizat.

Atunci când alegem cafea de specialitate, sunt luate în calcul originea cafelei, cum a fost procesată, stocată, gradul de măcinare, prăjirea și modul de preparare.

Potrivit specialiștilor în domeniu, altitudinea la care a fost cultivată cafeaua este foarte importantă. Cu cât crește la o înălțime mai mare, cu atât bobul de cafea este mai dens și va avea nevoie de o temperatură mai mare la prăjire. De exemplu, pentru o cafea cultivată la 600 de metri altitudine, nu se poate folosi aceeași temperatură de prăjire ca și pentru cea cultivată la 2000 de metri altitudine, pentru că se va arde. De altfel, tocmai prăjirea este secretul care face o cafea să nu aibă nevoie de zahăr. Bobul de cafea, mai spun specialiștii, conține zaharuri. La prăjirea standard, unde temperatura și timpul de prăjire sunt aceleași, acele zaharuri se ard și dau gustul amărui cafelei. Evident, nu se va putea bea fără zahăr.

Prăjirea standard face cafeaua amăruie

În schimb, la cafeaua de specialitate, prăjirea se face în funcție de densitatea bobului de cafea, care e dată de altitudinea la care a fost cultivat.

Cel care prăjește cafeaua trebuie să fie atent și la miros, dar și la aspect. Boabele de cafea, când se prăjesc, pocnesc, la fel ca și popcornul. Cei care se ocupă de prăjirea cafelei spun că o cafea de specialitate este prăjită mai „light”, adică doar până la primul „crack”. Fenomenul este dar de apa care se află în bobul de cafea în mod natural și care, la temperatură ridicată, produce acest sunet.

Însă cafeaua prăjită ușor (proces ce durează cam 11-12 minute) are un gust mai fructat, mai plăcut. Chiar dacă este ușor mai acidă, nu va avea nevoie de zahăr.

Încă un secret dezvăluit de specialiști este acela că prăjirea trebuie oprită foarte repede și boabele de cafea trebuie răcite imediat, pentru a nu continua procesul de prăjire până se răcește.

Mirosul cafelei prăjite trebuie să fie asemănător cu cel de pâine proaspăt prăjită, iar culoarea se schimbă din verde în galben, portocaliu și apoi maro.

Ziua internațională a cafelei

Ziua internaţională a cafelei este sărbătorită, în fiecare an, la 1 octombrie, de Organizaţia Internaţională a Cafelei (OIC) şi de numeroasele asociaţii ale acestui sector (de la producerea şi comercializarea, la distribuirea şi servirea cafelei) din întreaga lume, notează Agerpres. Ziua internaţională a cafelei este o sărbătoare a diversităţii, calităţii şi pasiunii oamenilor din acest domeniu. Este o oportunitate pentru iubitorii de cafea de a-şi împărtăşi dragostea faţă de această băutură şi de a sprijini milioanele de fermieri ale căror mijloace de existenţă depind de cultura aromatică. În martie 2014, statele membre ale ICO au convenit să dedice o zi celei mai iubite băuturi din întrega lumea – cafeaua – la 1 octombrie, notează site-ul oficial al Organizaţiei Internaţionale a Cafelei (OIC)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *