Boabele de cafea conțin antioxidanți puternici. Iată ce spun cercetătorii, potrivit today.com, despre impactul cafelei asupra sănătății inimii, asupra sănătății creierului, asupra scăderii în greutate și asupra stării de spirit.
Cafeaua neagră este un elixir de dimineață, care îi ajută pe oameni să se trezească și le oferă energie. În afara acestor lucruri, cafeaua are și alte câteva beneficii impresionante pentru sănătate.
Cafeaua se bucură de aprecierea oamenilor din întreaga lume. Americanii, de exemplu, iubesc băutura aceasta întunecată și aromată: mai mult de două treimi, 67%, spun că beau cafea zilnic, potrivit unui raport din 2024 al Asociației Naționale a Cafelei.
Ia o înghițitură și vei simți imediat efectele: cofeina din cafea este un stimulent al sistemului nervos central, „accelerând totul” în corp și creier, potrivit Asociației Medicale Americane.
Un profesor de nutriție susține că o cafea reduce oboseala, ajută inima și creierul și te poate ajuta să slăbești
„O cafea îți va crește nivelul de energie. De asemenea, poate scădea senzația de oboseală”, spune Lisa Young, profesor de nutriție la Universitatea din New York.
Cercetările indică, de asemenea, un impact pozitiv asupra sănătății inimii, asupra sănătății creierului, asupra pierderii în greutate și asupra stării de spirit, adaugă Young.
Cel mai recent studiu, publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, pe 17 septembrie 2024, constată că aportul moderat de cofeină poate proteja împotriva diabetului de tip 2, a bolilor coronariene și a accidentului vascular cerebral.
Însă, potrivit NBC News, nu trebuie făcut abuz, ci se beau doar circa două-trei cești de cafea pe zi.
Informații nutriționale pentru o ceașcă de cafea neagră
- 2 calorii
- 0 grame de grăsime
- 0,3 grame de proteine
- 95 de miligrame de cofeină
- 116 miligrame de potasiu
- 4 miligrame de sodiu
Cafeaua neagră nu are carbohidrați, colesterol sau fibre. Conține puțin calciu, magneziu, niacină, fosfor și acid folic.
Adăugarea de lapte și zahăr „schimbă total, total ecuația”, inserând grăsimi și calorii, care pot contracara orice efecte pozitive asupra sănătății, avertizează Young.
Beneficiile cafelei negre
Boabele de cafea au peste 100 de compuși biologic activi, inclusiv antioxidanți puternici. Acești compuși pot ajuta la reducerea inflamației, la îmbunătățirea sensibilității la insulină, la stimularea metabolismului, la inhibarea absorbției de grăsime de către intestin și la blocarea receptorilor implicați cu ritmuri anormale ale inimii, potrivit cercetărilor prezentate Colegiului American de Cardiologie, în 2022.
Cafeaua neagră susține sănătatea inimii
Două până la trei căni de cafea pe zi sunt asociate cu o viață mai lungă și cu un risc mai scăzut de boli de inimă și probleme de ritm cardiac, au descoperit trei studii.
Beneficiile sunt aplicate atât persoanelor cu și fără boli de inimă.
Potrivit unui studiu din 2024, consumatorii de cafea, care beau două până la trei căni pe zi, au avut un risc cu aproape 50% mai scăzut de a dezvolta boli cardiometabolice decât persoanele care consumau o ceașcă pe zi sau mai puțin.
Boala cardiometabolică este definită ca având cel puțin două dintre următoarele trei afecțiuni: diabet de tip 2, boală coronariană sau accident vascular cerebral.
Un consum mai mare de cafea – una sau mai multe cești de cafea pe zi – a fost asociat cu un risc redus de insuficiență cardiacă, au raportat cercetătorii în 2021.
Consumul de cafea, în special cafea neîndulcită, este asociat cu un risc mai scăzut de deces, a constatat un alt studiu.
Oamenii care au băut 1,5 până la 3,5 căni pe zi fără să adauge zahăr au avut un risc cu 16% până la 21% mai scăzut de a muri, pe parcursul a șapte ani, decât cei care nu au băut cafea deloc.
Consumatorii de cafea au, de asemenea, un risc redus de boli hepatice și un risc mai scăzut de diabet de tip 2.
Cafeaua neagră susține pierderea în greutate
Consumul moderat de cafea cu cofeină poate face, de asemenea, parte dintr-o strategie de gestionare a greutății, potrivit unui studiu din 2023, care a numit impactul „efect anti-obezitate”.
S-a descoperit că oamenii care beau cafea rar și apoi și-au mărit consumul până la șapte căni pe săptămână și-au redus grăsimea totală din corp – poate pentru că cafeaua influențează metabolismul, au scris autorii.
Young spune că o ceașcă de cafea e posibil să reducă pofta de mâncare și să furnizeze și energia necesară pentru a face mișcare.
Cafeaua neagră susține sănătatea creierului și stimulează starea de spirit
Un studiu din 2021 a constatat că persoanele care beau patru până la șase căni de cafea pe zi au avut o incidență mai mică a accidentului vascular cerebral și a demenței.
„În doze mici, cofeina poate ajuta și în depresie”, a declarat Dr. Nicole Clark, neurolog la St. Peter’s Health Medical Group din Helena, Montana. Asta pentru că stimulează dopamina, o substanță chimică din creier care joacă un rol în motivarea plăcerii și în învățare, a remarcat ea.
Ce riscuri implică băutul cafelei
Prea multă cofeină poate duce la o frecvență cardiacă accelerată, anxietate, nervozitate, dureri de cap și insomnie, avertizează Administrația pentru Alimente și Medicamente din SUA. Cofeina crește și tensiunea arterială, pe termen scurt, au descoperit studiile.
„Prea multe cești de cafea pot crește tensiunea arterială, în cazul unei persoane care are deja hipertensiune arterială”, a declarat pentru, NBC News, dr. Luke Laffin, co-director al Centrului pentru tulburări de tensiune arterială de la Cleveland Clinic.
Ideal este, dacă ești mai sensibil, să oprești consumul de cafea la orele amiezii.
Dacă bei în mod regulat una sau două cești de cafea și decideți să beți o a treia, aceasta poate declanșa o migrenă, au raportat cercetătorii în 2019.
Băutul a mai mult de șase cești de cafea pe zi a fost asociat cu un risc crescut de demență cu 53%, a constatat un studiu din 2021.
Este bine să bei cafea neagră în fiecare zi?
FDA spune că până la 400 de miligrame de cofeină pe zi sunt sigure pentru majoritatea adulților. Adică aproximativ patru cești de cafea. Totuși, trebuie să țineți cont de aportul total de cofeină, pentru că ea provine și din alte alimente și băuturi care conțin cofeină, inclusiv ciocolată și cola.
Femeile însărcinate ar trebui să discute cu medicul lor despre aportul lor de cofeină, recomandă FDA. Colegiul American de Obstetricieni și Ginecologi sugerează că o limită de mai puțin de 200 de miligrame pe zi, sau două căni de cafea.