Scădere a numărului de focare de Pesta Micilor Rumegătoare, în România: mai sunt active 24 de focare față de vârful de 67, înregistrat la finalul lunii august

Pesta Micilor Rumegătoare, ANSVSA, ovine Foto: pexels.com/Gül Işık

Scade numărul de focare de Pesta Micilor Rumegătoare în România: sunt în prezent active 24 de focare, față de nivelul maxim, 67 de focare, atins la finalul lunii august.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Animalelor a comunicat vineri, 27 septembrie, că mai sunt active în țara noastră 24 de focare de Pesta Micilor Rumegătoare. 

În ultima săptămână au fost stinse 3 focare. 

Din cele 24 de focare de pesta rumegătoarelor mici (PRM) active în 27 septembrie, 7 focare sunt în județul Timiș și 17 focare în județul Tulcea.

Rezultă că în județele Constanța și Ialomița, toate focarele au fost stinse.

ANSVSA menționează că măsurile suplimentare pentru controlul și eradicarea PRM, prevăzute în ordinul comun emis de ANSVSA, MADR și MAI, rămân valabile, conform Deciziei de punere în aplicare a Comisiei.

ANSVSA asigură că a intervenit rapid în gestionarea focarelor de pestă a micilor rumegătoare (PMR) în județele Tulcea, Constanța, Ialomița și Timiș, rezultând o scădere considerabilă a numărului de focare. Acest rezultat este dovada eficienței măsurilor implementate de serviciile veterinare, care depun eforturi constante pentru a stopa răspândirea virusului, respectând legislația europeană aplicabilă în toate statele membre.

Autoritatea atrage atenția asupra activităților ilegale, cum ar fi transporturile clandestine de animale, care pot genera focare secundare de boală la mare distanță de focarele inițiale și care pun în pericol eforturile de reluare a exporturilor.

Instituția este în permanent contact cu crescătorii de animale, transportatorii și exportatorii, colaborând pentru a limita extinderea bolii și a preveni prejudiciile în sectorul zootehnic.

Orice suspiciune de boală trebuie notificată în cel mai scurt timp DSVSA județene. Pesta Rumegătoarelor Mici este o boală virală gravă, care nu afectează omul, dar afectează rumegătoarele mici, respectiv ovinele și caprinele.  Mortalitatea în cazul animalelor infectate poate ajunge la 70%.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *