Ce are în comun sperma cu legumele și cu longevitatea? Răspuns: spermidina, mai exact un compus care în ultimii ani a atras tot mai multe echipe de cercetători grație proprietăților sale anti îmbătrânie. Mai mult, un studiu recent publicat în revista Nature a scos la iveală o legătură între post/post intermitent/restricția calorică și producția de spermidină.
Spermidina este o substanță cunoscută de secole dar nu de mult timp s-a descoperit că ea este prezentă și în alimente precum broccoli, conopidă, ciuperci – în special shiitake, unele brânzeturi. Dar și într-un preparat tradițional din gastronomia asiatică – natto, din soia fermentată.
Această substanță se comportă ca un fel de „gunoier celular”, activeză autofagia, procesul care ajută celulele să se elibereze de resturile celulare dăunătoare, printre care radicalii liberi. Conform studiului citat, în situații de post sau de restricție celulară, nivelurile de spermidină pot crește cu până la 50% în decurs de 4-5 zile.
Totodată, ar părea că spermidina are și efecte antiinflamatorii și antioxidante, iar unii cercetători au emis ipoteza că ar putea ajuta inclusiv memoria și declinul congitiv, dar și funcția metabolică a celulelor în general.