Spaghetti cu sos crud din pătrunjel și alte ingrediente mediteraneene, inventat de actrița Sophia Loren

sophia loren spaghetti foto: facebook.com/BeIconicIT

Celebra actriță italiană a împlinit vineri 90 de ani și a fost omagiată inclusiv de președintele Italiei, Sergio Mattarella, într-o ceremonie desfășurată la Cinecittà, renumitele studiouri de film de la Roma – acolo unde și-a făcut debutul în urmă cu multe decenii.

„Datorez totul spaghettelor”, este afirmația care îi este cel mai des atribuită atunci când vine vorba de mâncare, a doua sa pasiune, după cinema. Dealtfel, a repetat ea de-a lungul vieții, faptul de a găti și a duce o viață normală a fost mereu expresia dorinței sale de a rămâne cu picioarele pe pământ. „Nu mă gândesc niciodată la mine ca la un star internațional. Când începi să crezi asta, pierzi contactul cu propriile tale rădăcini și cu cine ești cu adevărat. În fiecare dimineață, când mă ridic din pat, sunt mereu acea fată născută la Pozzuoli”, a declarat ea de curând într-un interviu.

Iată una dintre rețetele cu care ea se mândrește pentru că  era o invenție proprie, publicată într-una dintre cărțile sale de rețete. „M-am gândit să fac un sos care se inspiră de la pesto, dar a devenit altceva, e chiar o invenție a mea. Prietenii spun că e bun, sper să n-o facă doar ca să-mi facă plăcere, însă atunci când le ofer asta mănâncă mereu farfurii serioase”, sună comentariul atașat rețetei.

Este vorba de un sos crud, care are ca bază pătrunjelul, la care se mai adaugă o serie ingrediente tipic mediteraneene. Nu se gătește nimic, toate ingredientele sosului sunt crude.

Ingrediente pentru 6 persoane

600 g spaghetti nr. 3, subțiri, sau altele

1 ceapă mică

usturoi

anșoa la sare

măsline

capere

pătrunjel

ulei de măsline

sare, piper

*este un tip de sos la care fiecare ajustează cantitățile ad libitum, după gustul personal, pentru că de la un loc la altul ingredientele pot avea intensități și arome ușor diferite, fapt menționat de însăși autoare

Procedeu

Acest tip de sos crud se prepară ca și pesto de busuioc – tradițional, se folosea mojarul de marmură, de metal sau de lemn; mai nou, putem folosi și un mixer vertical, ținând însă cont de faptul că prin procedeul mecanic manual orice sos este mai reușit, pentru că înglobează mai puțin aer și se oxidează mult mai puțin. Fiecare alege.

În mojar sau cu mixerul, se pisează sau se mărunțesc foarte bine toate ingredientele: pătrunjelul curățat de cozi, spălat și uscat, usturoiul, câteva fileuri de anșoa (dacă nu la sare, merg și cele în ulei), câteva măsline fără sâmburi din cele maronii, niște capere, o ceapă mică tăiată întâi mărunt. Treptat, se reduce într-o pastă grosieră tot acest amestec de ingrediente, adăugând câte puțin ulei. Trebuie să rezulte în final un sos care să curgă și în care aromele și gusturile se întrepătrund și suma lor devine un rezultat exponențial.

Între timp, se fierb în apă cu sare pastele, spaghetti subțiri – dar merg și cele puțin mai groase, merg și linguine. Se scurg și se trec prin puțin ulei de  măsline într-o tigaie antiaderentă. Până se usucă de apă și încep să devină lucioase, uleioase.

Se transferă acum într-un bol mare și peste ele se adaugă sosul pregătit anterior și se amalgeameză cu atenție. Se servesc imediat, calde, cu piper măcinat la moment deasupra.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *