Ce trebuie să consume un diabetic la micul dejun/Specialiștii pun un mare accent pe masa de dimineață, pentru gestionarea glicemiei pe parcursul zilei

Ce trebuie să consume un diabetic la micul dejun Foto: Dreamstime

Micul dejun este una dintre cele mai importante mese ale zilei, deoarece este consumat după o perioadă de mai multe ore de pauză. Însă persoanele cu diabet trebuie să acorde o importanță și mai mare acestei mese. Despre ce trebuie să consume un diabetic la micul dejun, nutriționiștii ei spun că nu este același lucru cu ce poate să mănânce altcineva, care nu are această afecțiune, potrivit Eating Well.

Ei mai arată că atunci când vine vorba de gestionarea diabetului, o varietate de factori, de la glicemia dinaintea mesei, hormoni, medicație și program, toți contează. Pe scurt: ceea ce funcționează pentru o persoană s-ar putea să nu funcționeze pentru altcineva.

Ce trebuie să consume un diabetic la micul dejun

Micul dejun nu trebuie să însemne suc, ouă, șuncă sau cereale și lapte, spune Lauren Plunkett, nutriționist din Minneapolis-St. Paul, care trăiește și ea cu diabet de tip 1. „Se poate mânca fasole, legume, fructe și verdețuri, iar aportul regulat de alimente vegetale integrale contribuie la sensibilitatea la insulină pe termen lung”, spune ea. Aceste tipuri de alimente vegetale integrale sunt sărace în grăsimi saturate și bogate în fibre. Fibrele ne pot ajuta să rămânem sătui și contribuie la sănătatea intestinelor și reglează glicemia.

Atunci când se planifică o masă, inclusiv micul dejun, specialiștii recomandă folosirea metodei „planșei pentru diabet”, elaborată de Asociația Americană pentru Diabet. Asta presupune ca jumătate din farfurie să fie cu legume fără amidon, un sfert să fie o proteină slabă și un sfert un carbohidrat de calitate. „Construirea unui mic dejun sănătos se bazează pe combinarea unei surse de proteine slabe și a unei surse de carbohidrați de calitate pentru a menține glicemia constantă”, spune ea.

Cunoașterea alimentelor care funcționează pentru fiecare persoană în parte este avantajoasă pentru menținerea energiei și gestionarea nivelului de glucoză din sânge. Alternativ, cunoașterea alimentelor care nu funcționează bine pentru un diabetic poate fi la fel de importantă.

Unele alimente cresc glicemia mai repede

De exemplu, Mary Lechner, un alt specialist care trăiește cu diabet de tip 1 de peste 25 de ani subliniază faptul că glicemia îi crește mai repede (iar foamea nu îi este satisfăcută) dacă mănâncă cereale cu lapte, în comparație cu untul de arahide întins pe pâine prăjită.

Prin urmare, ceea ce contează pentru un diabetic la micul dejun este să găsească exact alimentele care funcționează pentru el.

„Nu recomand un moment specific pentru a lua micul dejun, deoarece cel mai bun moment este foarte individualizat și diferă pentru fiecare persoană”, spune Lechner. „Pentru mine personal, iau micul dejun în funcție de faptul dacă mi-e foame și de nivelul glicemiei mele. Nu mă forțez să iau micul dejun dacă nu mi-e foame”, explică ea.

Nu există recomandări generale

Plunkett este de acord cu ideea de a nu oferi recomandări generale, deoarece există foarte mulți factori care pot afecta nivelul glicemiei. „Glicemia poate fi deosebit de reactivă dimineața devreme din cauza factorilor fiziologici. Este constant afectată de hormoni, nutriție, stres și exerciții fizice, iar această influență variază individual și este adesea imprevizibilă”, explică ea.

Pentru a ajuta la luarea în considerare a acestor factori, testați-vă des glicemia. „Una dintre cele mai bune strategii ale mele este să vă verificați nivelul glicemiei înainte de a mânca și la două ore după, pentru a putea ști dacă planul de mic dejun a funcționat bine”, spune Smithson. Dacă observați că glicemia este peste nivelul optim, va fi nevoie să faceți modificări la masa de mic dejun, la regimul de exerciții sau la medicamente, mai spune ea.

De exemplu, mersul pe jos după masă este un instrument puternic pentru a ajuta la gestionarea nivelului de glucoză din sânge. Vă puteți face un obicei din asta, dacă micul dejun provoacă în mod neașteptat o creștere a glicemiei.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *