The Bear. Cronică de serial. Un restaurant care trudește pentru steaua Michelin și un serial care își bazează succesul pe un ritm trepidant

the bear Foto Facebook/The Bear

Cu diverse nominalizări și premii la gala Emmy-urilor din ultimii ani, serialul de pe Disney+, aclamat de critici și public, își fundamentează succesul pe un ritm alert (mai ales în primele două sezoane) și pe portretizarea particulară a unei bucătării de restaurant care urmărește să obțină o stea Michelin. Acest obiectiv pare prioritar pentru o parte dintre personaje din The Bear, deoarece, teoretic, steaua le-ar aduce expansiunea dincolo de propriul cartier sau oraș, scrie Lletra Ferit.

Industria restaurantelor. Tematică actuală

Bucătarul Miquel Ruiz este însă destul de în dezacord cu acest lucru. Primul episod este impecabil: un casting excelent, un scenariu credibil, dramă familială… Ingredientele succesului sunt clasice, dar măiestria constă în a ști să le amesteci pentru a transforma untul, făina și apa într-un aluat foietaj.

În meniul din The Bear (în sens de rețetă artistică a serialului) există momente pentru a dezbate despre bacșișuri, reciclarea cartonului, puterea criticii gastronomice sau tensiunile (reale sau metaforice) care apar în timpul unei zi de serviciu.

Dacă ați luat vreodată contact din interior cu industria restaurantelor, veți ști că aceste tensiuni sunt obișnuite. Reciclarea este rară, iar bacșișurile sunt un sistem american care încă este „obligatoriu” mai mult pentru turiști în Europa de Vest. Ceea ce nu este niciodată dezbătut în serial este cantitatea de mâncare risipită la fiecare serviciu din cauza perfecționismului obsesiv al lui Carmy, o risipă care nu corespunde cu realitatea acestor bucătării, pe care serialul le-a documentat atât de bine sub alte aspecte.

Falimentul restaurantelor Michelin

Drama, miezul problemei, este acea sabie a lui Damocles prezentată sub forma unei posibile închideri în urma unui faliment. Această problematică nu este greșit portretizată, deoarece multe dintre restaurantele cu stele Michelin, precum Ferran Adrià la vremea sa Dabiz Muñoz zilele astea, au marje de profit foarte mici sau chiar pierderi (n.r. – e vorba de doi faimoși chefi spanioli cu stele Michelin ale căror restaurante au fost falimentare).

Meniul serialui The Bear. 4 feluri sau mai multe?

Totuși, partea cea mai interesantă a acestui serial este antagonismul dintre personajele calme și cele tensionate care gravitează în jurul lui Carmy și care, în al treilea sezon, au trecut de la simple personaje secundare la ocuparea centrului acțiunii. Această tendință de a împărți rolurile principale se consolidează pe platformele de streaming, având în vedere nevoia de a prelungi poveștile și de a păstra actori secundari buni.

Ca într-un meniu de lux, după plăcerea aperitivelor, comanda băuturilor și consumarea felurilor principale, ne lipsesc deja deserturile celui de-al patrulea sezon. Deocamdată, în ciuda abuzului obsesiv de prim-planuri și a subutilizării unei excelente actrițe Jamie Lee Curtis, care apare doar în trei episoade –în care însă devine protagonista absolută– deserturile arată promițător.

Cu următorul sezon (poate ultimul?) deja filmat și în așteptarea lansării (prevăzută pentru mijlocul lui 2025), „The Bear” a găsit rețeta pentru a transcende bucătăria televizată, cu stele care au gătit aici cele mai bune feluri din rețetarul lor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *