Idei de mic dejun sănătos: Clătite de dovleac, fără zahăr adăugat. Bune și în combinații sărate, și dulci

clatite de dovleac, idei de mic dejun sanatos, clatite la micul dejun, clatite fara zahar adaugat, reteta de clatite de dovleac, combinatie dulce sarat foto: dreamstime.com@Bhofack2

A venit toamna, anotimpul dovlecilor, din care se pot face mult mai multe decât plăcinte. Putem profita de gustul său dulceag, de exemplu, într-o compoziție pentru clătite, eliminând zahărul adăugat. Clătitele de dovleac pot fi apoi asociate și cu brânzeturi, dar și cu fructe, nuci și alte fructe oleaginoase, iaurt, miere. Înlocuiesc cu mult succes pâinea și au un indice glicemic mai mic: 100 g pulpă de dovleac eliberează doar 18 kcal.

Dovlecii conțin proteine în proporție de aproape un sfert din total. Aproape trei sferturi conțin carbohidrați, dar în ciuda acestui fapt au un indice glicemic mult mai mic decât, de exemplu, cartofii sau pâinea – și asta pentru că au în compoziție mai multe fibre și mai puțin amidon. Sunt toate calități de care e indicat să profităm consumând cât mai mult dovleac odată cu intrarea în anotimpul rece. Iată cât de ușor sunt de făcut aceste clătite de dovleac, bune nu doar la micul dejun dar și ca gustare sau parte a unei mese de prânz, chiar la pachet, sau de seară.

Ingrediente pentru 4 porții de clătite de dovleac

300 g pulpă de dovleac

150 făină de grâu obișnuită

80-100 ml lapte, funcție de câtă apă conține dovleacul (merge și lapte vegetal)

1 ou

3 g sare

Procedeu

Odată curățat de coajă și tăiat în bucăți mici dovleacul, se trece prin blender împreună cu jumătate din lapte.

În compoziția lichidă și omogenă obținută se adaugă oul și se bate bine cu un tel. Încorporăm treptate și făina, amestecâd ca să avem o compoziție cât mai omogenă.
Completăm cu laptele treptat, iar compoziția va deveni mai lichidă – de consistența unei compoziții clasice pentru clătite, cam ca o smântână diluată.

Se completază cu un praf de sare și se așteaptă câteva minute pentru ca făina să absoarbă lichidele. Ca în cazul oricărei compoziții sau aluat, dacă îl facem de seara, clătitele vor ieși mai bune. Putem adăuga totul într-o sticlă cu deschiderea mare și când le coacem în tigaie turnăm direct din ea. Ne ajută și să omogenizăm mai bine.

Se coc în manieră obișnuită într-o tigaie antiaderentă, unsă cu puțin ulei sau unt.

Dacă vrem să îmbogățim conținutul proteic, putem putem înlocui făina de grâu cu cea de ovăz sau de năut.

Se pot conserva până la trei zile în frigider, acoperite ca să nu se usuce.

Pentru un prânz comod la pachet, putem umple clătitele de dovleac cu puțină brânză rasă – merge telemea, feta, parmezan, cașcaval, blue cheese de tip gorgonzola etc. Peste brânză putem adăuga felii foarte subțiri de pară sau de măr și completăm cu nuci. O altă idee, unse cu puțină cremă de brânză și umplute cu felii de roșii și de ou fiert. Sau, în fine, unse cu puțin humus și umplute cu ciuperci sotate rapid în tigaie, eventual și cu mici fâșii de carne de pui.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *