A început Cous cous fest, sărbătoarea care în fiecare început de toamnă reunește în Sicilia patru continente. România a fost câștigătoarea ediției din 2021. Ateliere de cușcuș în direct

san-vito-lo-capo-beach-monte-monaco-peak-northwestern-sicily_527096-71870 foto: freepik.com

Sunt 27 de ani de când o mică localitate marină din Sicilia, pe partea de nord vest, San Vito lo Capo,  a organizat pentru prima dată un festival dedicat unui preparat care leagă mai multe continente: Africa, Asia și Europa: Cous Cous Fest. A debutat aseară ediția din acest an, care în mod tradițional găzduiește și un concurs. Și-au anunțat participarea bucătari din peste 20 de țări de pe patru continente: Europa, Africa, Asia și America. Vin bucătari din Mexic și Brazilia să prepare cuș cuș în Sicilia și să participe la concurs, fapt care vorbește de la sine despre bucuria de a fi prezenți la eveniment.

Un festival ca o lume în miniatură

Iar în afară de componenta gastronomică, festivalul găzduiește de-a lungul celor zece zile evenimente culturale, muzicale, divertisment de toate felurile, nenumărate cooking show, targuri de produse locale, talk show având mâncarea în centrul atenției. Cu participarea anunțată a unor artiști internaționali cunoscuți și a unor exponenți importanți din industria alimentară și HoReCa.

În sine, experiența acestui festival este o mărturie a faptului că un produs tradițional poate contribui la dezvoltarea și valorizarea  unei comunități. Inclusiv prin toate evenimentele satelit organizate în jurul festivalului, în care artizani și producători locali își pot vinde produsele create manual cu răbdare de-a lungul unui întreg an.

De-a lungul anilor, au participat delegații din: Afganistan, Algeria, Angola, Argentina, Brazilia, Coasta de Fildeș, Egipt, Eritrea, Franța, Israel, Italia, Liban, Maroc, insulele Maurițius, Mexic, Palestina, Peru, Portugalia, România, Senegal, Spania, Statele Unite, Tunisia.

Câte ceva despre cușcuș

În România îi spunem cuș cuș, sicilienii îi spun și ei în dialect altfel decât în italiana literară – în realitate o formulă sonoră care e mai apropiată de limba română. Dincolo de denumite, însă, este un preparat cu o mare încărcătură simbolică. Se face din apă cu făină de grâu dur, fără ustensile mecanice sau electrice, doar din îndemânarea mâinilor. Apoi, unește popoare și lumi pe care geografia le separă, în jurul Mării Mediterane dar nu numai, un preparat multicultural prin natura lui. În 2019, a intrat pe lista patrimoniului imaterial UNESCO, fiindu-i astfel recunoscută valența culturală și socială.

Acum se găsește cușcuș în toate punctele de vânzare din rețelele GDO, dar e de reținut că varianta comercială este una precooked. Cel tradițional are nevoie de un timp mai lung de preparare și de metodă manuală necunoscută. Nu e precum pastele – oricine amestecă făină cu apă reușește să facă o foaie de aluat pe care să o taie și să facă din ea paste. Ca să iasă boabele de cușcuș, se adaugă treptat foarte mici cantități de apă peste făină, se frământă cu mâna și când sunt gata se lasă să usuce pe o sită mare, și procesul continuă. Abia după ce se usucă suficient se fierbe la vapori și apoi se completează cu arome și gusturi.

Și exact aici se inserează utilitatea festivalului, dincolo de bucuria în sine a sărbătorii: se vrea o cale prin care această tehnică antică de producție să devină cunoscută. Într-un context cu soarele, marea pe fundal. Într-un loc unde e încă vară.

România a câștigat în 2021, la prima participare

Ediția din 2021 a fost câștigată de chef Claudia Maria Catană, din România. Era prima participare din partea unui bucătar român, într-o ediție în care participarea a fost mai redusă, în contextul post pandemiei. Rețeta câștigătoare, ispirată de bucătăria din Transilvania, a avut printre ingrediente carne de miel, rubarbă, fructe de cătină, ceapă, ouă, smântână fermentată și doi de dafin.

O victorie care vorbește de la sine de versatilitatea acestui preparat: o bază peste care se poate broda cu orice combinație reușită de ingrediente.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

  1. Asteptam ca Coasta de Fildes sa devina campioana la un concurs de sarmale, daca Romania este priceputa in cus cus

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *