Care sunt cele mai profitabile culturi agricole în Italia. Bambusul și cânepa textilă, pe val

cele mai profitabile culturi Italia bambus foto: unsplash.com@Alex Keda

Complice schimbările climatice, fluctuațiile piețelor internaționale și gusturile tot mai dinamice ale consumatorilor, agricoltura a suferit în ultimul deceniu transformări majore. Au contribuit la schimbare și noile tehnologii inclusiv legate de transformarea ulterioară a produselor rezultate din culturile agricole. Iar când vine vorba de schimbări, antreprenorii italieni sunt dintre cei care se adaptează cel mai ușor la schimbare și experimentează culturi noi.

Iată mai jos care dintre acestea au câștigat mult teren și au intrat pe lista celor mai profitabile culturi agricole inovative.

Bambus gigant

Inițial plantă ornamentală în grădini, a devenit între timp foarte căutată în contextul producției de materiale ecosustenabile, precum și în industria textilă și cosmetică. Teoretic, este o plantă exotică, dar există peste 100 de varietăți diferite și multe dintre ele s-au adaptat deja la clima europeană.

O altă caracteristică importantă, viteza de creștere enormă, planta are o capacitate ieșită din comun de a absorbi apa și substanțele nutritive din pământ.

În plus, de câțiva ani se folosește intens și în industria celulozei.

Cânepa textilă

A repornit de câțiva ani cu mare succes producția de canapa sativa, după ce foarte mulți ani fusese interzisă prin lege.

Se folosește, ca și bambusul, în industria celulozei, în sectorul construcțiilor ecologice și al altor materiale inovative: se produc cărămizi de cânepă, cu foarte bune capacități de izolare termică și împotriva umidității.

Se mai folosește – este foarte pe trend, în industria textilă, țesăturile de cânepă încep să fie redescoperite. La fel, este căutată și în industria cosmetică și farmaceutică.

În plus, este utilizată și în cadrul sistemelor de fitodepurate a apelor poluate.

Ierburi medicinale și aromatice

Mai exact, plantele medicinale care se folosesc în industria farmaceutică, cosmetică și alimentară, fie plantele în sine, fie uleiul lor esențial, au avut o creștere de aproape 25% în ultimii ani.
Aceeași este și situația planelor aromatice, multe se vând în stare proaspătă și sunt foarte rentabile, pentru că se vând în cantități mici, iar prețul pe kg ajunge să fie foarte ridicat.

În prezent, cererea acestor produse pe piață depășeșe oferta, ceea ce le menține în zona culturilor foarte rentabile.

Ginsengul

Se mai numește și aurul verde, pentru că este unul dintre înlocuitorii cafelei. Se cultivă de milenii în China dar mai nou de câțiva ani s-a adaptat și la clima europeană. Mai multe țări au început să înregistreze producții în creștere de ginseng, printre care și Italia.

De ținut faptul că are o creștere foarte lentă, ajunge la maturitate după 6-7 ani, dar o nișă de piață o reprezintă vânzarea semințelor și a rădăcinilor. Totodată, are nevoie de climă umedă și temperată, deci nu se poate adapta în zonele de câmpie.

Trufele

Este o cultură de lux, pentru că prețul en detaille ajunge la niveluri greu de imaginat și se pretează oricând la a fi exportat, fiind foarte căutat.

Însă sunt culturi încă experimentale, dificile. În afară de asta, timpii de producție sunt lungi. Pentru cine vrea să experimenteze, sfatul este să folosească un teren unde deja trufele cresc natural.

Fructe exotice, fructe oleaginose, fructe mici

Piața fructelor mici este extreme de dinamică în ultimii ani și este considerată un sector profitabil. Fructele de pădure se vând și în stare naturală – la prețuri deloc neglijabile; dar sunt foarte căutate și de industria alimentară, pentru producția de sucuri de fructe și dulceață. În Italia, tot mai mulți coltivatori convertesc terenurile pentru producție bio.

Un alt sector în plin avânt sunt fructele exotice, clima mediteraneană fiind un avantaj în acest sens: avocado, mango, papaya, banane, fructul pasiunii, mai nou, chiar cafea și cacao sunt în fază experimentală.

La fel, fructele oleaginoase sunt foarte căutate în ultimii ani, Italia fiind printre cei mai mari producători de migdale, alune și fistic din Europa – dar și pe acest segment ajută mult clima.

Șofranul

Este o cultură extrem de profitabilă dar extrem de dificilă, sunt bulbi care trebuie plantați în pământ de regulă manual. Un kg de pistiluri de șofran uscate se vinde pe piețele internaționale cu mii de euro. Dar este extrem de fragil la recoltat și e nevoie de multă mână de lucru, dar pentru un număr limitat de zile.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *