Menținerea unor oase puternice merge dincolo de simplul consum de calciu și vitamina D; aceasta implică și evitarea alimentelor și băuturilor care pot avea un impact negativ asupra densității osoase, potrivit ortopezilor cu care a discutat publicația Huffington Post.
În timp ce mulți oameni iau suplimente de calciu și vitamina D pentru a preveni osteoporoza, consumul excesiv poate fi, de fapt, dăunător. Dr. Liz Matzkin, de la Brigham and Women’s Hospital, recomandă ca persoanele de peste 50 de ani să își limiteze aportul la 1.000 mg de calciu și 800-1.000 UI de vitamina D zilnic.
Iată patru factori dietetici care pot dăuna sănătății oaselor:
Alcoolul: Poate afecta capacitatea organismului de a absorbi nutrienți esențiali precum calciul, vitamina D și magneziul. Consumul excesiv poate perturba nivelurile hormonale și încetini remodelarea oaselor, crescând riscul de fracturi. Matzkin recomandă limitarea consumului la un pahar pe zi pentru femei. În plus, consumul excesiv de alcool crește șansele de cădere, ducând la leziuni osoase.
Cafeina: Găsită în cafea, ceai, sucuri și băuturi energizante, cafeina reduce absorbția calciului și crește pierderea calciului prin urină, afectând densitatea osoasă. În timp ce abținerea completă nu este necesară, moderația este cheia. Administrația pentru Alimente și Medicamente (FDA) sugerează să nu consumați mai mult de 400 mg de cafeină pe zi, echivalentul a aproximativ 4-5 cești de cafea.
Tărâțe de grâu: Deși bogate în fibre dietetice, tărâțele de grâu conțin niveluri ridicate de fitați, care pot împiedica absorbția calciului. Acest lucru nu înseamnă că tărâțele de grâu ar trebui eliminate complet; metode precum înmuierea, germinarea sau fermentarea pot reduce conținutul lor de fitați. Spre deosebire de tărâțele de grâu, tărâțele de ovăz nu au acest impact negativ asupra oaselor.
Sarea: „Fiți atenți la sarea care poate fi ascunsă în carne, gustări și alimente procesate, cum ar fi mezelurile”, a spus Matzkin. „Consumul de cantități excesive de sare (mai mult de 2.300 miligrame pe zi) poate duce la pierderea calciului din oase.”
Potrivit unui studiu din 2018 al Journal of the American College of Nutrition, consumul crescut de sodiu a crescut semnificativ riscul de osteoporoză.
Alte alimente precum fasolea, spanacul și sfecla conțin, de asemenea, compuși care reduc absorbția calciului, dar efectele lor pot fi minimizate prin înmuiere sau gătire.