Cea mai top secret cafenea din lume. În locația Starbucks din sediul CIA se bea multă cafea cu vanilie și frappuccino

sediu CIA Virginia, cafenea Starbucks, cafenea secreta foto: pexels.com

Nu e nici măcar ca în versurile lui Eminescu, „Era pe când nu s-a văzut/ Azi o vedem și nu e”, descriind traiectoria în spațiu a „stelei fără nume” și urma cosmică lăsată în urma trecerea sa. Cafeneaua Starbucks din sediul CIA din Langley, Virginia, în Statele Unite nu s-a văzut și nu lasă urme. E cea mai secretă cafenea de pe planetă și funcționează precum o agenție de spionaj, există dar nu se vede, scrie cotidianul italian La Stampa.

Aspectul este cel al unei normale locații Starbucks, dar nu apare pe nicio hartă. Mai mult, pe bon apare expresia Store Number 1, și au acces la ea, cum e ușor de intuit, doar membrii CIA sau cine este în posesia unui permis special de intrare în cartierul general CIA.

Personalul de la bar este supus de fiecare dată când intră unor controale de securitate riguroase și se deplasează în interiorul clădirii doar însoțit. Dar, mai ales, nu are permisiunea să întrebe pe vreun client cum îl cheamă și să treacă numele pe pahar, cum se obișnuiește. Nici măcar să folosească pseudonime. E firesc, apoi, să nu existe carduri de fidelitate.

De ce o cafenea printre spioni

Potrivit Washington Post, prezența cafenelei a fost dorită pentru a „umaniza” sediul în care operează angajații CIA, supuși prin natura jobului unui nivel foarte ridicat de stres: în birouri fără ferestre, fără contacte cu lumea exterioară toată ziua, fără posibilitatea de a folosi telefoanele mobile în pauze.

Clientela este formată din mii de analiști, agenți, ingineri, cartografi și alte categorii professionale, mulți dintre ei dependenți de cofeină. Se spune că este cea mai aglomerată cafenea Starbucks din lume și că la primele ore ale dimineții sau la primele ore ale amiezii, după pauza de masă, cozile ocupă lungi coridoare interioare. Cafeaua cu vanilie și tarta cu lămâie sunt produsele cele mai cerute în timpul zilei. Seara, espresso dublu și frappuccino.

„Cultura cafelei este foarte răspândită în armată și mulți membri CIA au acest background profesional. Mitul conform căruia cafeneaua Starbucks din sediul CIA este cea mai aglomerată din lume pentru mine este foarte verosimil. Sunt oameni care trebuie să fie mereu activi și petrec ore studiind cu atenție documente. Dacă le scapă un cuvânt, pot muri oameni, explică Vince Houghton, expert în domeniul intelligence.

Dar în afară de consumul în sine, cafeneaua este folosită des și pentru interviuri pentru persoanele care vor să acceadă la alte poziții în cadrul agenției. Se povestește chiar că șeful operațiunii care a dus la capturarea lui Osama din Laden chiar în acea cafenea și-a reclutat un vice. O altă agentă povestește că i s-a întâmplat să întâlnească la coadă la cafea foști colegi de liceu sau de universitate: niciunul nu știa despre celălalt că practică aceeași meserie.

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *