Fermierii pot încasa un avans de 70%, în loc de 50%, din subvențiile europene, în această toamnă/Comisia Europeană a acordat această derogare pentru a-i ajuta pe agricultori să depășească problemele de lichiditate

agrifish, comisia europeana, fermieri, bani foto: Pexels.com/Karolina Grabowska

Statele membre au permisiunea să plătească fermierilor un avans de până la 70%, în loc de 50%, din subvențiile agricole pentru suprafață ( plăți directe ) și de până la 75% pentru intervențiile de dezvoltare rurală bazate pe suprafață și pe animale ( pachete de agromediu și climă, agricultură ecologică, bunăstarea animalelor, etc.), acordate în baza Regulamentului UE 2116/2021 ( angajamente din PAC 2021 – 2027 ). 

Totodată, statele membre pot plăti un avans de până la 85% în cazul sprijinului acordat în cadrul intervențiilor de dezvoltare rurală bazate pe suprafață și pe animale, accesate prin Regulamentul UE 1306/2013 ( angajamente multianuale din PAC 2014 – 2020 ).  

Avansul acestor subvenții acordate în mare parte din bugetul european urmează să fie achitat în perioada 16 octombrie – 30 noiembrie 2024.

Deciziile, materializate în două regulamente, 2434/20244, respectiv 2445/2024, au fost publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene, joi, 12 septembrie 2024.

Comisia Europeană a acordat derogările menționate mai sus pentru a ajuta producătorii agricoli din întreaga Uniune să facă față problemelor de lichiditate apărute în cadrul unei ”situații de urgență apărute ca urmare a unei combinații excepționale de evenimente adverse, cum ar fi invazia actuală a Ucrainei de către Rusia, consecința conflictelor din Orientul Mijlociu și fenomenele meteorologice extreme din Europa Centrală, de Sud și de Est”.

Forul european a motivat că ”Invazia actuală a Ucrainei de către Rusia și conflictele din Orientul Mijlociu riscă să prelungească dificultățile existente, cum ar fi prețurile ridicate ale factorilor de producție, și să creeze noi perturbări ale comerțului internațional cu mărfuri, inclusiv o redirecționare a comerțului, conducând la creșterea costurilor de transport și la întârzieri. Astfel de evoluții și incertitudini exercită o presiune ascendentă asupra prețurilor factorilor de producție. Aceste evenimente perturbă, de asemenea, modelele comerciale și au un impact semnificativ asupra prețurilor produselor agricole de bază și asupra piețelor agricole.

Prețurile factorilor de producție, cum ar fi energia și îngrășămintele, rămân foarte ridicate în toate sectoarele agricole. În interiorul Uniunii, prețurile altor factori de producție pentru fermierii și operatorii din lanțul alimentar din Uniune, cum ar fi, de exemplu, produsele de protecție a plantelor și tratamentele pentru sănătatea animalelor, utilajele și ambalajele au crescut proporțional cu inflația generală. Cu toate acestea, prețurile produselor agricole de bază, de exemplu cerealele și furajele, rămân relativ scăzute, reducând marjele de profit pentru fermieri. În unele state membre, situația a devenit deosebit de dificilă, deoarece raportul dintre prețurile factorilor de producție și prețurile mărfurilor s-a deteriorat și mai mult în comparație cu 2023, în special pentru producătorii de cereale și furaje.

În plus, se preconizează că fenomenele meteorologice nefavorabile recente, cum ar fi precipitațiile excesive, înghețul târziu și inundațiile locale din anumite regiuni, deficitul de apă, precum și valurile de căldură, în mai multe părți ale Europei Centrale, de Sud și de Est, vor afecta negativ volumul recoltelor.

Este probabil ca aceste circumstanțe să provoace probleme de lichiditate pentru producătorii agricoli din întreaga Uniune, având în vedere că evenimentele negative au un impact asupra prețurilor factorilor de producție și ale produselor agricole de bază. Acest lucru este agravat și mai mult de ratele ridicate ale dobânzii de pe piețele financiare europene. Având în vedere aceste circumstanțe, statelor membre ar trebui să li se permită să plătească avansuri majorate pentru anul de cerere 2024 pentru a aborda problemele de lichiditate cu care producătorii agricoli se vor confrunta probabil în întreaga Uniune”.

Cele două regulamente intră în vigoare în a treia zi de la data publicării.

Începând cu 1 decembrie 2024, fermierii vor încasa restul subvențiilor agricole, ”Plata regulară”, termenul final fiind 30 iunie 2025. 

G4Food reamintește că fermierii au mai încasat un avans sporit, timp de doi ani succesivi, în contextul pandemiei Covid-19.

 

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *