Roșii cosmice, obținute în cadrul unui experiment universitar american derulat în comun cu NASA/Prima recoltă, anul viitor

rosii, Statia Spatiala Internationala, spatiu cosmic foto: Freshplaza.com/@David Danelski

Plantele de tomate care vor fi cultivate pe Stația Spațială Internațională ocupă mai puțin loc, dar produc mai multe fructe.
Primele roșii cultivate în laborator în condiții asemănătoare celor din spațiul cosmic ar urma să fie recoltate la începutul sau mijlocul anului 2025. ”În prezent, suntem în curs de finalizare a planului de dezvoltare a experimentului nostru cu NASA”, a declarat Martha L. Orozco-Cardenas, Ph.D., director al Centrului de Cercetare în Transformarea Plantelor de la Universitatea din California, Riverside, citată de Freshplaza

”Scopul nostru este să inaugurăm recolta de roșii în cadrul Misiunii Avansate de Habitat pentru Plante 08 (APH08)”, a declarat Orozco-Cardenas, care a colaborat cu profesorul asociat Robert Jinkerson pentru a dezvolta o varietate de roșii adaptată la condițiile de cultură de pe S.S.I.

După salata romană, roșiile sunt al doilea aliment vegetal cultivat în spațiul cosmic. Salata romană a fost cultivată, în premieră, pe Stația Spațială Internațională, în 2015, ca parte a experimentului Veggie al NASA.

De mai bine de cinci ani, cercetătorii lucrează la dezvoltarea unei varietăți de roșii potrivită pentru a fi cultivată în spațiul cosmic. 

”A avea roșii în spațiu este extrem de valoros”, a afirmat Orozco-Cardenas. ”Sunt atât de bogate în nutrienți esențiali, ceea ce le face o alegere excelentă pentru menținerea unei diete sănătoase. În plus, roșiile oferă beneficii psihologice prin îmbunătățirea stării de spirit și reducerea stresului, datorită experienței senzoriale oferite de hrana proaspătă și gustoasă, oferind confort și un sentiment de normalitate în medii izolate, cum este spațiul cosmic”.

Mai mult, roșiile reprezintă un organism viu model, esențial în cercetarea științifică datorită genomului lor bine caracterizat, ceea ce le face ideale pentru studierea expresiei genelor în condiții de gravitație terestră și microgravitație. 

”De asemenea, sunt pretabile la tehnici de editare genetică, cum ar fi CRISPR-Cas9, după cum a fost deja demonstrat prin rezultatele obținute în cazul roșiilor noastre cultivate în spațiul cosmic”.

Aceste progrese contribuie semnificativ la îmbunătățirea culturilor și la cercetarea biologiei plantelor în general.

Plantele de roșii potrivite pentru spațiul cosmic sunt mai scurte, decât varietățile obișnuite, dar produc aceeași cantitate de fructe, cu o variabilitate mai mică a dimensiunii fructelor. Cu alte cuvinte, există o creștere redusă a masei vegetale verzi și o creștere consistentă a producției de fructe comestibile. 

”Aceste caracteristici merită cercetate mai departe pentru a susține un nou val de agricultură axat pe maximizarea spațiului de creștere, mai ales pe măsură ce terenurile arabile de pe Pământ se reduc și efectele schimbărilor climatice se intensifică”, a comentat Orozco-Cardena.

”Varietățile de roșii care cresc sub forma unor vițe reprezintă provocări semnificative pentru agricultura verticală interioară din cauza creșterii lor necontrolate, a nivelului ridicat de intervenție necesar (cum ar fi tăierea) și a cerințelor lor mari de spațiu vertical”, a comentat ea. Ca urmare, industria se îndreaptă spre dezvoltarea unor plante mai mici, care produc mai multe fructe, ocupând în același timp mai puțin spațiu. Timpul între plantare și recoltare este similar cu cel al unei roșii obișnuite, dar ocazional, cercetătorii observă un timp de înflorire mai rapid pentru roșiile cultivate în spațiu.

Pe lângă roșii, echipa de la Universitatea din California, Riverside, lucrează și la dezvoltarea unui sistem pentru cultivarea ciupercilor comestibile în spațiul cosmic. În această vară, sub conducerea profesorului asociat Jinkerson, echipa a câștigat un grant de 250.000 de dolari pentru cercetarea lor, fiind finaliști în cadrul competiției NASA Deep Space Food Challenge. 

Aceasta este o competiție internațională care a început cu aproximativ 200 de echipe de oameni de știință, pentru a dezvolta sisteme de producție de alimente pe Stația Spațială Internațională. Tehnologia propusă este limitată la doi metri cubi și nu poate folosi mai mult de 1.500 de wați de electricitate. Sistemul este estimat să genereze aproximativ 4.000 de calorii pe zi.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *