Slănină vegană din… coajă de banană/ După ce guști acest deliciu s-ar putea să nu mai privești niciodată o coajă în același mod

coaja banana (1) Sursa foto: Pexels

Nimeni nu ar trebui să fie privat de experiența unui brunch consistent, cu atât mai puțin veganii. Este unul dintre cele mai importante motive pentru care se presupune, potrivit vegetariantimes.com, că există pe piață zeci de soiuri de slănină vegană. Nimic nu se potrivește mai bine cu o combinație clasică de tofu și  hash browns crocant de cartofi dulci, decât o porție de bacon vegan crocant și sărat. Sau o porție de slănină din coajă de banană.

Am crezut că am văzut totul – slănină cu morcovi, slănină seitan, slănină portobello, slănină tempeh. Dar, iată că există un nou tip de slănină vegană: slănină din coajă de banană.

De ce sunt bune cojile de banane?

Poate că știi să faci orice cu o coajă de banană, în afară de a o arunca sau de a o folosi pentru a-ți face dușmanii să alunece pe ea. Dar este puțin probabil să o utilizezi în același mod ca în India de Sud, Asia de Sud-Vest și Venezuela, unde aceasta este folosită în rețetele culinare tradiționale. Când sunt gătite în rețete precum curry de banane, cojile pot fi moi, iar ca gust și textură, asemănătoare cu vinetele.

În ceea ce privește beneficiile nutriționale, cojile de banană sunt bogate în potasiu, fibre, proteine ​​și aminoacizi esențiali.

Un alt motiv pentru a mânca chiar și coji de banană ar fi  reducerea deșeurilor. Aproape 3,5 milioane de tone de coji de banane sunt risipite în fiecare an. De aceea, câștigătoarea Great British Bake Off, Nadiya Hussain, folosește cojile de banană ca alternativă la carnea de porc în rețeta ei inedită.

Coaja de banană cu sos curry, un deliciu

Toon De Backer, scriitor și creator de rețete pentru Surprising Recipes, are experiență în gătit coajă de banană  cu sos curry și spune că, atâta timp cât speli coaja cu atenție, aceasta este un ingredient delicios.

“Am lăsat cojile să stea în apă toată ziua pentru a le face moi. Apoi le-am copt în wok, ca parte a curry. A ieșit un preparat foarte fraged, ce are un pic din dulceața unei banane, fără a face curry-ul cu adevărat dulce”, spune Backer.

Slănina vegană din coji de banană

Slănina din coajă de banana este vegană, este un preparat hrănitor, cu gust deloc banal dar, în același timp, este și un preparat prietenos cu mediul.

„Slănină vegană din banane este probabil cea mai cunoscută rețetă cu coajă de banana. Alții  folosesc cojile de banana  în pâine, brioșe și smoothie-uri. Cojile de banana au multe fibre și puțină dulceață de banana, fără ca acest gust să fie dominant”, mai spune Backer.

Jamie Koll, creatoarea unui site web și brand care prezintă mâncăruri curate și non-toxice, numit Girls Who Eat, nu avea idee la ce să se aștepte când a preparat prima dată slănina din coajă de banană.

„De când am încetat să mănânc carne roșie (inclusiv carne de porc) în urmă cu peste un deceniu, am fost încântată să văd că slănina din coajă de banană se aseamănă cu slănina tradițională. Eram, cu siguranță, sceptică, dar pregătită pentru provocare”, mărturisește Koll.

Rezultatul final, spune ea, a fost crocant, cu un gust ușor de banană și plin de aromă.

Ingredientul principal este simplu: bananele. Dar ocolește bananele verzi sau galbene. Koll le folosește pe cele coapte, pentru a-și prepara  baconul ei vegan, pentru că, așa cum mărturisește, „acestea vor da slăninii un plus de aromă și, la final, aceasta va avea un gust mai bun și mai dulce”.

Cojile de banană, marinate înainte de prăjirea în friteuza cu aer

Jamie Koll spune că ea optează pentru banane organice și clătește bine cojile, pentru a îndepărta reziduurile de pesticide. După spălare, Koll marinează cojile în aminoacizi de nucă de cocos, ulei de măsline, boia de ardei, pudră de usturoi, sirop de arțar și sare. Ea le gătește într-o friteuză cu aer, la 190 de grade Celsius, timp de patru minute, dar spune că poți folosi și plita.

„Pregătite pe plită, acestea sunt similare cu slănina obișnuită, deoarece gătiți ambele părți pe tigaie. Cu toate acestea, deoarece  sunt deja acoperite cu ulei și condimente, nu trebuie să acoperiți tigaia cu ulei așa cum ați face cu slănină obișnuită.”, a mai precizat Koll.

Așadar, la următorul brunch, poate serviți, măcar de curiozitate,  slănină vegană din coajă de banană.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *