Efectele secetei se vor vedea la raft. Alimentele care se vor scumpi în această toamnă

carne, abator, Bacau, magazin alimentar Foto: Pixabay

În această toamnă, consumatorii se vor confrunta cu scumpiri semnificative ale produselor alimentare, pe fondul secetei care a afectat grav producția agricolă.

Peste 2 milioane de hectare de teren agricol din România au fost pârjolite de lipsa precipitațiilor, cu impact major asupra culturilor de bază. În mod special, cultura de porumb a fost grav afectată, cu o producție estimată a fi cu 30% mai mică față de anul trecut, conform Antena 3.

Caserola de carne de pui va costa cu aproximativ 5% mai mult

Acest deficit de producție se va reflecta direct asupra prețurilor produselor de bază, pe care le regăsim zilnic pe rafturile magazinelor. Deja producătorii din industria avicolă au anunțat majorări de preț pentru carne.

Astfel, caserola de carne de pui va costa cu aproximativ 5% mai mult, din cauza costurilor ridicate pentru furaje, influențate direct de scăderea producției de porumb.

Specialiștii estimează că uleiul se va scumpi cu până la 10% în perioada următoare

Și alte produse, cum ar fi făina de mălai și uleiul, vor cunoaște creșteri semnificative de preț. Specialiștii estimează că uleiul se va scumpi cu până la 10% în perioada următoare, în contextul efectelor devastatoare ale secetei asupra culturilor de floarea-soarelui.

Un alt produs important afectat de secetă este cartoful, a cărui producție internă a scăzut cu 40% față de anul anterior. Ca urmare, prețul cartofilor românești va crește cu 20% la tarabă. Mai mult, problemele nu se limitează doar la producția locală. Seceta a afectat și culturile din Germania, Olanda și Belgia, ceea ce va duce la o scumpire a cartofilor din import cu aproximativ 30% din această toamnă.

Pesta porcină și gripa aviară au redus semnificativ producția de carne

Seceta nu este singurul factor care influențează prețurile alimentelor. Agricultura românească se confruntă și cu provocările generate de pesta porcină și gripa aviară, care au redus semnificativ producția de carne. În prezent, doar 10% din carnea de porc din magazine provine din producția locală, comparativ cu 70% în urmă cu un deceniu. Restul este acoperit de importuri, o tendință care se menține și pentru alte produse, inclusiv carne de pui.

România a ajuns să importe o cantitate considerabilă de legume și fructe din țări precum Olanda, Turcia sau Egipt. În primele șase luni ale acestui an, valoarea alimentelor importate a atins 5 miliarde de euro, o sumă aproape dublă față de aceeași perioadă din anul precedent.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *