E septembrie, sezonul cel mai bogat în legume, de care putem profita zi de zi alternând rețete și idei. Pentru un prânz rapid sau o cină fără mare consum de timp și energie, iată o rețetă de legume sotate cu scrob de ou printre ele, adaptată după eatingwell.com.
Pare banal, dar doar pare, pentru că în realitate e savuros, sănătos, rapid și ușor de făcut. Dar ca să iasă bine trebuie puțină atenție la detalii.
Ingrediente pentru 4 persoane
2-3 linguri ulei, ideal de măsline
300 g cartofi, tăiați felii subțiri
400 g legume tăiate similar cu cartofii, adică subțiri, ca să poate fi gătite cât mai rapid: un mix de dovlecei, ardei și câteva ciuperci champignon
3-4 fire de ceapă verde sau 1 fir de praz
4-6 ouă, în funcție de mărime
frunze de spanac
ierburi aromatice: mărar sau cimbru
sare circa 4-5 grame, piper
Procedeu
Se încăltește uleiul într-o tigaie antiaderentă la foc mediu. Se adaugă inițial cartofii, amestecând des. Dacă sunt tăiați subbțiri, sunt necesare circa 5 minute.
Peste ei, se adaugă legumele tăiate felii subțiri, adică dovleceii, ardeii și ciupercile.
După ce ele încep să fie pătrunse de căldură, se completează cu ceapa verde tăiată fin, doar partea albă, sau prazul, doar partea albă.
Se țin împreună alte circa 8 minute amestecând să nu se prindă de fundul tigăii.
Se dau apoi de o parte a tigăii sau spre margine, iar în centru se adaugă ouăle și partea verde a cepei sau prazului, reducând flacăra la mic. Se amestecă în ouă până când sunt aproape coagulate.
Se adaugă și ierburile aromatice și apoi se amestecă ouăle cu restul legumelor, sotându-le împreună încă un minut la foc mic.
Acest tip de preparat de legume cu ou se servește cu o felie de pâine de calitate sau orez simplu și, eventual, o salată verde, pentru o masă completă nutrițional.