Perioada concediilor este una făcută să uităm de reguli, să fim liberi, să ne bucurăm (mai mult) de viață. Viața alimentară, dacă o putem numi așa, este una ce, fie că vrem, fie că nu vrem, ocupă mult loc în mintea și în sufletul nostru (mai ales).
Experiența mea cu oamenii ce se întorc din concediu și îngrășatul este una foarte diversă. De la slăbit 1-2 kilograme la îngrășat 5-6 kg, mai ales după experiențele la all inclusive în anumite țări. Consider că o abordare sănătoasă în ceea ce privește kilogramele și concediul este aceea de a ne bucura de specificul locului în care mergem, de a mânca din ceea ce ne face cu ochiul, dar până la limita confortului personal. Dacă după fiecare masă vei simți senzația de supraplin, cu siguranță bucuria că ai mâncat ceva gustos nu o să fie îndeajuns de mare ca să compenseze disconfortul digestiv creat de abuzul alimentar.
Pentru a te bucura totuși de mese ceva mai relaxate și a nu te îngrășa, menține sau crește activitatea fizică. Ce e mai frumos într-un loc nou decât să îți pui ceva comod în picioare, să iei o sticlă de apă și să te duci să vizitezi? Faci astfel, atingi ținta de pași zilnică și poți savura o înghețată sau o mâncare gustoasă fără să stai stresat că te îngrași, pentru că faci asta zi de zi.
Revenirea din concediu este grea din toate punctele de vedere. Revii brusc la lista ta de probleme, la trezitul de dimineață, la aglomerația din trafic, la mutra șefului, la replicile acide ale colegului/colegei cu care nu prea ești pe aceeași lungime de undă, se termină cu mâncarea de la all inclusive și mănânci doar dacă îți gătești tu ceva și tot așa…
Câteva sfaturi:
1. Ia-o ușurel. Fii blând cu tine și dă-ți timp să te dezmeticești și să te reacomodezi. Nu sări să gătești trei feluri de mâncare, să faci casa lună și să te revezi cu toată lumea de care îți era dor. Toate astea cer multă energie, iar tu, în perioada asta, nu prea ai de unde să dai în exterior. Stai un pic de vorbă cu tine și vezi cum te simți, ce ai învățat din călătoria asta, cum ți-ar plăcea să fie viața ta de aici înainte. Câteodată, depărtarea de copaci te face să vezi pădurea în ansamblul ei și să îți înțelegi mai bine locul în ea.
2. Dacă simți nevoia să schimbi puțin bucătăria sau mobila prin casă, fă-o. Cu toții avem nevoie, din când în când, de acea energie de loc nou, nou început etc. Dacă ți-ai luat o cană de cafea din concediu, bea din ea și bucură-te de acel sentiment de liniște și pace pe care l-ai avut în locurile pe care le-ai vizitat.
3. Fă curățenie în frigider și aruncă tot ce a expirat. Folosește ce a rămas în zilele imediat următoare. Aruncă un ochi și în congelator și vezi cum combini alimentele astfel încât să nu cumperi ceva ce deja ai.
4. Fă-ți o listă simplă de cumpărături. Asigură-ți micul dejun și cina pentru zilele următoare. Știi tu: ouă, brânzeturi, iaurturi, zacuscă, ton, salată de vinete, hummus, pâine, crakerși de secară, semințe și nuci, fructe, legume de salată. Cumpără și ceva pentru prânz: carne sau pește sau creveți și ceva legume de pus la wok sau cuptor.
5. Gătește-ți măcar o ciorbă sau supă. O să-ți prindă bine la stomac și la pacea cu tine ceva cald și rapid de mâncat. Și, în plus, o să fie ceva făcut fix pe gustul tău. Hai că are și mâncarea gătită în casă avantajele ei.
6. Dacă a fost un concediu în care ai mâncat mai multe dulciuri decât de obicei, poate e cazul ca 1-2 săptămâni să stai departe de ele. Hai că ți-ai făcut toate poftele și parcă deja nu mai apreciezi gustul așa mult. Aceeași regulă se aplică și pentru alcool.
7. După ce ai venit din concediu, nu te sui imediat pe cântar. De ce îți plac ție veștile proaste despre tine? Mai ales dacă ai avut un zbor lung cu avionul, lasă să treacă 2-3 zile, timp în care te hidratezi mai bine, și apoi cântărește-te.
8. Oricât de mare ar fi cifra de pe cântar, nu intra brusc într-o dietă de înfometare. După ce reiei serviciul, dormi mai puțin, îți vin toate grijile pe cap și mai stai și cu o senzație permanentă de foame, ce să mai, e absolut groaznic. Trebuie să ai răbdare cu tine. Pe deasupra, nicio dietă de înfometare nu ne-a învățat vreodată nimic. Nu rămâi cu nimic calitativ, de folos pe viitor, dacă te înfometezi. Decât că, dacă te chinui mult, undeva acolo există o scurtătură. Doar că vine un moment în viață în care decizi că tu meriți să mergi pe drumul principal și nu pe scurtături. Și nu cu chin, strângând din dinți, ci cu încredere în tine, cu pași apăsați și bine gândiți și, în unele zile, chiar cu zâmbetul pe buze!
Aterizări cât mai line din concediu și zile cu cât mai multe zâmbete să aveți!
Tania Fântână este nutriționist dietetician, absolventă a Masterului de Nutriție Clinică și Comunitară din cadrul Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș și a Facultății de Balneofiziokinetoterapie din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Carol Davila” din București.
Sursa foto: Mark Adams | Dreamstime.com
Punctul 3 nu ar trebuie sa existe. Inainte de concediu trebuie sa iti golesti frigiderul. Nu ti in frigider alimente care expira pana te intorci din concediu…