7 cazuri când alimentele au dus la izbucnirea de războaie / Autori: „Civilizația este la 24 de ore și două mese distanță de barbarie”

alimente, razboaie, sare, patiserie, orez, grau Sursa foto: Imperial War Museums

Hrana este una dintre cele mai importante resurse ale planetei, iar securitatea alimentară este un subiect crucial pentru țările lumii. În statele în care accesul la hrană este dificil, apar tulburări sociale. În cartea „Good Omens” a lui Neil Gaiman și Terry Pratchett, autorii afirmă că „civilizația este la 24 de ore și două mese distanță de barbarie”.

De-a lungul istoriei, violența a apărut adesea în perioade de penurie alimentară, indicând faptul că războiul uman s-ar fi putut dezvolta în paralel cu practicile agricole din cauza creșterii populației și a presiunii asupra resurselor.

Publicația Mental Floss a prezentat șapte cazuri în care alimente care au dus la izbucnirea de conflicte militare:

1. Produse de patiserie: Războiul patiseriei (1838-1839) dintre Franța și Mexic a pornit de la distrugerea unei brutării franceze pe fondul tensiunilor crescânde din noua republică mexicană. După pierderile suferite de un cetățean francez, guvernul francez a cerut despăgubiri, ceea ce a degenerat în acțiuni militare.

2. Orez: Al Doilea Război Mondial a perturbat semnificativ economia Indochinei franceze, ducând la foametea vietnameză din 1945. Problemele de transport au agravat penuria de orez, provocând milioane de decese și semănând semințele rebeliunii împotriva regimului colonial, ceea ce a condus, în cele din urmă, la Primul Război din Indochina.

3. Un singur porc: Războiul porcului (1859), declanșat de împușcarea unui porc britanic care se rătăcise în grădina unui american pe insulele San Juan disputate, ilustrează modul în care incidente minore pot escalada într-un potențial conflict. Din fericire, nu au existat victime, cu excepția porcului.

4. Pâine, cereale și făină: Culturile de bază, cum ar fi grâul, au fost, de-a lungul istoriei, în centrul conflictelor. În 1775, Franța a cunoscut Războiul făinii din cauza creșterii prețurilor pe fondul recoltelor slabe. În timpul revoluțiilor ruse din 1917, penuria de pâine a dus la revolte în masă. Disputele legate de cereale continuă să provoace tulburări, un exemplu fiind Primăvara Arabă, când creșterea prețurilor la grâu a declanșat proteste violente în mai multe țări din Africa de Nord.

5. Crabii albaștri: Tensiunile dintre Coreea de Nord și Coreea de Sud au apărut din cauza granițelor maritime și a drepturilor de pescuit, în special în ceea ce privește valoroșii crabi albaștri din apele disputate. Cele două state sunt tehnic în război, deoarece nu au încheiat o pace după conflictul izbucnit în 1950.

6. Zahăr și condimente: Rădăcinile Războiului de Independență american sunt adesea legate de ceai, dar rutele comerciale ale zahărului și mirodeniilor au fost factori semnificativi în conflictele dintre britanici și francezi (aliați ai americanilor în conflict). Britanicii au încercat să mențină controlul asupra teritoriilor bogate în zahăr din Caraibe, dezvăluind modul în care mărfurile alimentare au influențat tensiunile geopolitice.

7. Sare: Sarea a fost istoric o sursă de conflict datorită rolului său esențial în conservarea alimentelor. Numeroase revolte, precum revoltele pentru sare de la Moscova și marșul lui Gandhi pentru sare din India, evidențiază lupta continuă pentru accesul la această resursă esențială. Au existat mai multe „Războaie ale sării”, precum cel din 1304 dintre Veneția și Padova.

Citește și Impactul masiv pe care îl au minele asupra agriculturii din Ucraina / Au apărut specialiști în deminare „gri”, pe care îi angajează micii fermieri care nu-și mai permit să nu lucreze terenurile

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Sursa foto: Imperial War Museums

Comentarii

  1. Pai si Razboiul Ceaiului , care este considerat punctul de plecare pentru Razboiul de Independenta al SUA? Stiu ca ceaiul nu tine de foame 🙂 , insa era un subiect de adaugat. Parerea mea.
    Asta e…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *